latinica  ћирилица
25/06/2020 |  17:35 | Аутор: СРНА

"Задовољство због закључака ВСТС-а"

Истражна комисија Представничког дома Парламентране скупштине БиХ усвојила је закључак у којем осуђује изјаву предсједника Високог судског и тужилачког савјета Милана Тегелтије од прошле седмице која се односила на сарадњу носилаца правосудних институција БиХ са Истражном комисијом, а изразила задовољство јучерашњим закључцима ВСТС-а, за које је наведено да су у супротности са том изјавом и да се њима забрана отклања.
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu) -
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu)

Комисија је изразила задовољство да су јој подршку дале Амбасаде САД у БиХ и Мисија ОЕБС-а у БиХ, те навела да остварује добру сарадњу са свим институцијама, од којих је, како је рекао предсједавајући Дамир Арнаут /Наша странка/, затражила материјале.

За наредну сједницу Комисије која ће бити одржана у четвртак, 2. јула, пред члановима би требало да се нађу директори Агенције за превенцију корупције и Агенције за јавне набавке и судија Окружног суда у Бањалуци Милан Благојевић, док ће судија Суда БиХ Бранко Перић бити позван да свједочи пред Комисијом 6. јула.

- Комисија није намјеравала да се бави конкретним предметима и од самог старта смо то подржавали - навео је Арнаут.

Члан Комисије Зукан Хелез рекао је да Комисија никада није рекла да ће улазити у одређене предмете, али да имају право да питају зашто је заустављена истрага о убиству Јозе Леутара, која траје деценијама, као и због чега је обустављна истрага у случају Павловић банке и зашто је "пао предмет `Пандора`"?

Члан Комисије Борислав Бореновић /ПДП/ тврди да отпор према овој комисији "доказује велики страх" од њених резултата и страх од "ефикасног" правосуђа у БиХ.

На питање да ли та комисија има право да расправља о правосуђу у Републици Српској с обзиром на чињеницу да су позвали Благојевића, који је судија Окружног суда у Бањалуци, Бореновић је рекао чланови Комисије утврђују "чињенично стање у правосудним институцијама БиХ".

- Правосуђе је комплексно, наша обавеза је да питамо. Сваки судија зна границу до које треба да иде", рекао је Бореновић.