latinica  ћирилица
25/06/2020 |  14:17 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Тривић: Српска пружа прилику младим умјетницима

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да изложба "Реконструкција", показује да Српска има младе умјетнике који су добили прилику да покажу све што знају у домену савремене умјетности.
Наталија Тривић - Фото: СРНА
Наталија ТривићФото: СРНА

- Ово је показатељ да и у неким специфичним околностима, као што је епидемија вируса корона, можемо да изњедримо оно најбоље, посебно из младих који дају своју специфичност у стварању умјетничких дјела - рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци, гдје је у Музеју савремене умјетности Српске отворена изложба "Реконструкција".

Према њеним ријечима, посебан значај овој изложби даје то што су била укључена четири кустоса као аутори који су објединили радове 22 млада умјетника.

- Ми, заиста, пружамо прилику и за млађе људе који нису много одмакли од оних који су већ препознатљиви савремени умјетници. Ово је само показатељ да, спајајући младе таленте, нове наде, са већ искуснијим умјетничким ствараоцима, заиста можемо искорачити у домену савремене умјетности - истакла је Тривићева.

Директор Музеја савремене умјетности Српске Сарита Вујковић навела је да изложба "Реконструкција" односно четири погледа на савремену умјетничку сцену Републике Српске представља симболичан пројекат који је радио цијели тим Музеја, а који је показао како у времену изолације и кризе може занимљиво да се ради са локалном умјетничком сценом.

- Овај пројекат обухвата велики број умјетника, њих 22, које су изабрала четири кустоса у четири теме - прогрес, револт, миграције и ауторефлексија. Умјетници су показали колико је наша савремена сцена медијски разноврсна, како различито размишљају и у медијском и у шаренилу идеја. Показујемо јединство и цјелину, која говори да је сцена жива, актуелна и да јој треба простор да би се показала - рекла је Вујковићева.

Вујковићева је напоменула да у овом музеју прате све мјере када је ријеч о заштити од вируса корона, те да је отварање уприличено у подне да би путем медија позвали публику да дођу на изложбу поштујући прописане мјере заштите, које, нагласила је, примјењују у овој инстутуцији културе.

Она је додала да изложба, која ће трајати три мјесеца, показује и да култура може да има своје програме и у отежаним околностима.

Виши кустос Жана Вукичевић рекла је да се тематска цјелина, чији је она кустос, зове миграције.

- Свједоци смо да су миграције генерално, те мигрантска криза као актуелна појава, нешто што је дио нашег живота и што је карактеристично за овај простор. Уназад неколико деценија миграције су нешто што се дешава и као посљедица претходног рата, постратног периода. Ту су и екномске миграције као феномен садашњег доба, односно одлазак младих и, свакако, мигрантска криза која је постала дио наше друштвено-политичке стварности и из дана у дан се усложњава - навела је Вукичевићева.

Према ријечима Вукичевићеве, чињеница је да су све институције од кредибилитета, како у региону, тако и у свијету, посветиле изложбе овој теми и да је то тема апсолутна присутна међу умјетницима, који њом желе да се баве.

- Поготово је то занимљиво из угла специфичних локалних средина каква је БиХ јер то што су одјеци глобалне кризе доприноси некој врсти усложњавања унутрашњих прилика које су већ саме по себи комплексне. И ми смо типичан примјер таквог друштва - указала је Вукичевићева.

Умјетник Младен Миљановић рекао је да је ријеч о значајној изложби за домаћу сцену јер се оваквим изложбама ревалоризује рецентна умјетничка пракса на домаћем простору.

- Музеј је установа која канонизује умјетнике, значи оног тренутка када самостално излажете, већ сте канонизовани на сцени и на одређен начин сте веома јасно позиционирани као битан актер те сцене. Међутим, овакве изложбе, које су подијељене у четири тематске цјелине, корисне су зато што уводе нове ауторе, потпуно непознате публици, који добијају прилику да се покажу на сцени - нагласио је Миљановић.

Миљановић је навео да је ријеч о реалном приказу оног шта се дешава и шта се продукује од умјетника, истакавши да због тога ова изложба заслужује велику пажњу.

Аутори концепта изложбе су виши кустоси Лана Павловић и Жана Вукичевић, те кустоси Маша Чавић и Младен Бањац.

Изложба обухвата радове 22 умјетника који су својим формирањем или тренутним дјеловањем везани за савремену сцену Републике Српске - Наде Арнаут, Александра Бајуновића, Викторије Банде, Игора Бошњака, Младена Бундала, Драгане Видљиновић, Драгане Грашар, Милене Ивић, Николе Кекеровића, Нинослава Ковачевића, Нине Комел, Александра Кузмановића, Весне Мајсторовић, Ненада Малешевића, Миодрага Манојловића, Раденка Милака, Младена Миљановића, Александра Милошевића, Рената Ракића, Војислава Ритана, Диане Тодић и Глорије Тубак.