latinica  ћирилица
25/06/2020 |  12:58 ⇒ 13:00 | Аутор: РТС

"Прохујало са вихором" враћен на репертоар

Један од најомиљенијих филмова у историји седме умјетности "Прохујало са вихором" враћен је на репертоар стриминг платформе "ХБО Макс" уз пропратна снимка одрицања од одговорности, у којима се наводи да култни филм "негира страхоте ропства".
"Прохујало с вихором" - Фото: BBC
"Прохујало с вихором"Фото: BBC

Прије неколико недјеља Џон Ридли, Оскаром награђен сценариста филма 12 година ропства, рекао је да сматра да би Прохујало са вихором требало скинути са репертоара стриминг сервиса и телевизија због приказивања америчког југа пре Грађанског рата.

- Осим што игнорише страхоте ропства, филм подгрева неке од најболнијих стереотипа према другим расама - навео је Ридли, након чега је стриминг сервис ХБО Макс повукао филм из своје понуде.

- Овај филм је производ свог времена и приказује неке од етничких и расних предрасуда које су нажалост биле уобичајене у Америци - објаснио је своју одлуку кабловски сервис, додајући да ће када буде био враћен на репертоар, Прохујало са вихором укључивати неку врсту упозорења.

Филм је сада враћен на репертоар уз два пропратна снимка у којима се дискутује о историјском контексту остварења.

У једном снимку се објашњава да је "Прохујало са вихором" један од најпопуларнијих филмова свих времена, али да је начин на који приказује Афро-американце био контроверзан чак и када се појавио у биоскопима.

- Амерички југ је представљен као свијет милости и љепоте без признавања бруталности система заснованог на робовласништву - наводи се у објашњењу.

Други снимак је сат времена дугачка панел-дискусија у којој се дебатује о компликованом наслеђу култног остварења.

Прохујало са вихором је љубавна прича о Скарлет О‘хари (Вивијен Ли), ћерки власника плантаже, и Рету Батлеру (Кларк Гебл). Филм је био велике комерцијални успјех, а освојио је осам Оскара.

Међутим, Афро-амерички писци и активисти су се одмах побунили против начина на који је филм приказивао робове као пасивне и послушне, као и чињеницу да се у остварењу осјећа доза сентименталности у описивању америчког југа прије Грађанског рата.

Хето Макданијел, која је играла слушкињу Мами, постала је прва Афро-американка да освоји Оскара и то за најбољу споредну глумицу. Због расне сегрегације није јој, међутим, дозвољено да сједи са осталим члановима глумачке поставе на церемонији додјеле у хотелу "Амбасадор" у Лос Анђелесу.