latinica  ћирилица
22/06/2020 |  10:22 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

Котјелников: Стратешки приступ у унапређивању права

Замјеник предсједника Савјета националних мањина при Народној скупштини Републике Српске Игор Котјелников изјавио је данас Срни да у Српској постоји опредјељење за стратешки приступ у унапређивању права и положаја припадника националних мањина.
Народна скупштина - Фото: РТРС
Народна скупштинаФото: РТРС

Котјелников је навео да је циљ Стратегије за унапређивање и заштиту права припадника националних мањина у Српској од 2020. до 2024. године, која је у фебруару усвојена у Народној скупштини, додатно унапређење постојећих права мањина у култури, образовању на матерњем језику и информисању.

- Циљ доношења Стратегије јесте и укључивање припадника националних мањина у процесе креирања јавних политика, као и успостављање квалитетније и ефикасније сарадње са Владом, органима и институцијама Републике Српске - рекао је Котјелников.

Он је нагласио да је заштита права етничких група и других мањина један од темеља уставног уређења Републике Српске.

Котјелников је подсјетио да Република Српска има законски оквир за заштиту права националних мањина према највишим стандардима међународног права.

- Међутим, његова досадашња примјена је показала да се ниво остварених права у пракси може подићи на још виши ниво. Општи циљ Стратегије огледа се и у континуираном унапређивању положаја и заштите права припадника националних мањина - рекао је Котјелников.