latinica  ћирилица
20/06/2020 |  10:31 ⇒ 16:41 | Аутор: СРНА

Највећа жаришта илегалног уласка миграната - Зворник, Хум и Требиње

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић истакао је да су највећа жаришта илегалног уласка миграната у БиХ на подручју Зворника, Хума и Требиња, те да је њих више од 74 одсто из Пакистана и Авганистана.
Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић - Фото: СРНА
Директор Граничне полиције БиХ Зоран ГалићФото: СРНА

Галић је у интервјуу Срни нагласио да је од 1. јануара до 15. јуна ове година Гранична полиција БиХ, у складу са својим надлежностима, предузела мјере према 8.732 страна држављана.

- Од овог броја у незаконитом преласку или покушају незаконитог преласка евидентирано је 4.187 лица, док је од покушаја незаконитог уласка одвраћено 4.545 лица - навео је Галић.

Према његовим ријечима, највећи број лица откривених у незаконитом покушају илегалног преласка границе БиХ били су држављани Пакистана - 1.615, Авганистана 1.449, Марока 366, Ирака 237, Египта 119, Сирије 82 и Ирана 79, док је осталих 240 лица имало друга држављанства.

Он је навео да значајан пад броја лица затечених у илегалном преласку или покушају преласка евидентиран од половине марта, када су у сусједним земљама предузете мјере због пандемије вируса корона.

Галић је истакао да је ублажавање или укидање тих мјера од половине маја довело до поновног појачаног миграцијског притиска на границу БиХ, посебно на подручју које покрива Јединица граничне полиције Зворник, као и дуж цијеле границе са Републиком Србијом и Црном Гором.

- Када је ријеч о излазу из БиХ, највећи притисак евидентиран је на подручју Унско-санског кантона, што је био случај и у претходном периоду - рекао је Галић.

На питање да ли безбједносне агенције у БиХ на адекватан начин размјењују податке, Галић је нагласио да је у протеклом периоду остварена добра сарадња са свим полицијским агенцијама из домена размјене информација и пружања међусобне подршке.

- На основу Споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе између Граничне полиције БиХ и Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, у складу са потребама, испомоћ у обављању послова надзора и заштите границе БиХ континуирано пружају полицијски службеници МУП-а Српске. До појаве пандемије ковид-19, на мјесечном нивоу ангажована су у просјеку 104 полицијска службеника МУП-а Српске, док је од краја марта испомоћ смањена на 52 полицајца - прецизирао је Галић.

Он је навео да је Гранична полиција упутила захтјев МУП-у за додатни ангажман полицијских службеника за испомоћ Граничној полицији БиХ на пословима надзора границе у зони одговорности Јединице граничне полиције Зворник.

Галић је подсјетио да је Гранична полиција БиХ у јулу прошле године потписала споразуме о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе са Полицијом Брчко Дистрикта, те министарствима унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона, Посавског, Западнохерцеговачког и Ливањског кантона.

Према његовим ријечима, горући проблем Граничне полиције БиХ је недостатак полицијских службеника, теренских возила и специјалистичке опреме за надзор границе.

- Иако је почетком маја почело са радом 99 полицијских службеника за граничну контролу, тренутно нам недостаје њих још око 300. Недостатак полицијских службеника константно је присутан од почетка појачаног миграцијског притиска на БиХ, што у значајној мјери лимитира капацитете Граничне полиције БиХ у обављању послова надзора границе као основног начина откривања и спречавања незаконитих миграција - нагласио је Галић.

Он је истакао да у свему овоме треба имати у виду дугогодишњи проблем недостатка полицијских службеника у Граничној полицији БиХ с обзиром на константан пораст броја лица и превозних средстава која прелазе границу БиХ, отварање нових граничних прелаза и друге околности које у континуитету повећавају обим посла.

Галић је у интервјуу Срни навео да је Гранична полиција БиХ почела рад на измјенама Правилника о унутрашној организацији који је у највећој мјери усклађен са стандардима из шенгенског правног реда, односно законодавства Европске уније.

Наводећи да су почетком маја измјене правилника са оразложењем доставили Министарству безбједности у Савјету министара, Галић је појаснио да уколико би правилник био усвојен то би у значајној мјери оснажило капацитете Граничне полиције у борби против незаконитих миграција у БиХ, јер је новом систематизацијом предвиђено додатних 1.300 полицијских службеника.