latinica  ћирилица
19/06/2020 |  11:13 ⇒ 11:15 | Аутор: СРНА

Продановић: Институције да се хитно позабаве мигрантском кризом

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић позвао је надлежне институције на нивоу БиХ да се хитно позабаве рјешавањем мигрантске кризе, имајући на уму поштовање међународних конвенција и законских прописа који третирају ову област.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

У саопштењу за јавност поводом 20. јуна, Свјетског дана избјеглица, Продановић је навео да се, према најновијим подацима надлежних институција, у БиХ тренутно налази између 6.000 и 7.000 миграната, који су у земљу ушли илегално у покушају да се домогну неке од земаља западне Европе, претежно Њемачке, Италије и Аустрије.

- У привременим прихватним центрима смјештено је око 4.000 миграната, чиме су ти капацитети попуњени у цјелини. Ово значи да БиХ није у могућности да прима нове мигранте, упркос све снажнијем притиску на наше границе - истиче се у саопштењу.

Ови подаци, упозорава Продановић, свједоче о потреби предузимања хитне акције с циљем превентивног дјеловања и спречавања озбиљних посљедица које би по економију и безбједност БиХ имао нови већи мигрантски талас који се очекује током љета.

- Хитна акција подразумијева укључивање свих надлежних институција на нивоу БиХ, којима ово хуманитарно, али и безбједносно питање треба да буде приоритет. Надам се да ће кључне смјернице институцијама БиХ дати и Парламентарна скупштина БиХ, кроз пленарну расправу оба дома, иницирану закључком Дома народа - додао је Продановић.

Он подсјећа да су ЕУ, а посебно регион западног Балкана годинама суочени с проблемима мигрантске кризе, те да ЕУ затварањем својих граница претвара Балкан у неку врсту резервата за мигранте, иако регион нема услова за то.

- Без постизања унутрашњег консензуса о овим питањима, али и без успостављања регионалне сарадње и сарадње са кључним институцијама ЕУ, БиХ неће бити у могућности да квалитетно и ефикасно одговори на изазове и посљедице мигрантске кризе - закључио је Продановић.

Генерална скупштина УН прије 20 година прогласила је 20. јун Свјетским даном избјеглица.

Према процјенама УНХЦР-а, у свијету је присилно расељено више од 70 милиона људи, од којих скоро 30 милиона има статус избјеглица, а управо њима посвећен је Свјетски дан избјеглица, установљен с циљем да подсјети на тежак положај тих људи, на њихова угрожена људска права и на потребу да им се помогне, у складу с важећим међународним конвенцијама.