latinica  ћирилица
19/06/2020 |  09:10 ⇒ 11:52 | Аутор: СРНА

Ћулум: Српска ће упутити додатне снаге да помогну Граничној полицији

Предсједавајући Координационог тијела за праћење кретања миграната преко територије Републике Српске Дарко Ћулум изјавио је да ће Српска упутити додатне полицијске снаге како би помогле колегама из Граничне полиције БиХ у заштити границе од уласка миграната.
Дарко Ћулум - Фото: СРНА
Дарко ЋулумФото: СРНА

Ћулум је додао да ће то бити учињено јер мигранти долазе у већем броју након затишја током протеклих мјесеци док су на снази биле рестриктивне мјере усљед пандемије вируса корона.

Говорећи о инциденту који се догодио у сриједу, 17. јуна, на подручју Лакташа, када је евидентирана група миграната у напуштеној викендици, он је истакао да је полиција урадила добар посао, те најавио да ће и даље бити на висини задатка, али и да им је потребна помоћ грађана.

- Након доста мирније ситуације у марту, априлу и мају, поново имамо већи прилив миграната. Сваки дан их евидентирамо између 150 и 200. Они су у транзиту. Нисмо имали већих проблема све до инцидента у Лакташима, када је мигрант потегао пиштољ на нашег полицајца који је с друге стране реаговао како треба - рекао је Ћулум за "Глас Српске".

Он је позвао грађане да сарађују са полицијом и дојављују када угледају мигранте.

Према ријечима Ћулума, нико није могао претпоставити да се у Јакуповцима у некој напуштеној кући крије њих 20.

Говорећи о сарадњи полиције и грађана, Ћулум је рекао да је она добра и да је било дојава о мигрантима.

- Полиција ће увијек реаговати на њихове дојаве јер је и нама битно да пропратимо мигранте на територији Републике Српске и да све прође и буде безбједно на подручју Српске - навео је он и додао да Координационо тијело поштује закључак Владе Српске да нема задржавања нити смјештаја миграната на територији Српске, као и све одлуке када је ријеч о овом питању.

Оцјењујући генерално степен мигрантске кризе у БиХ, Ћулум је рекао да су велики проблеми у Унско-санском кантону, те да га је тамошњи комесар звао да се успори прилив, али је истакао да је ситуација таква да мигранти несметано долазе до БиХ.

- Србија их пропушта, Црна Гора, као и Сјеверна Македонија, Грчка и остали. Регистрован је далеко већи број миграната код нас него у Србији или Сјеверној Македонији - навео је Ћулум.

Он каже да је највећи притисак миграната и даље на подручју Зворника, те да Гранична полиција БиХ нема довољно капацитета да заштити границу, додајући да ће полиција Српске наредних дана појачати помоћ граничарима.

- У овом моменту као испомоћ су ангажована 52 припадника МУП-а Републике Српске, а издвојићемо их још до 30 да појачамо критичне зоне на граници, посебно у рејону Зворника и Фоче. Са Србијом и Црном Гором имамо око 650 километара границе. Тешко је то заштитити, а има и много илегалних граничних прелаза. Србија је послала војску у Шид, Словенија мијења регулативу, тако да ће у року од 24 часа рјешавати захтјеве за азил, односно одбијати поднеске, те их враћати у сусједну земљу. Хрватска ће их, вјероватно, враћати у БиХ и тако унедоглед - рекао је Ћулум.