X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
06/06/2020 |  19:00 ⇒ 19:55 | Извор: РТРС

Сребреница: Бошњаци договорили заједничког кандидата, српске странке још без договора (ВИДЕО)

И овогодишњи локални избори, према свему судећи, донијеће неизвјесност у Сребреници, гдје су бошњачке политичке партије већ најавиле име заједничког кандидата - Алију Табаковића. С друге стране српске политичке партије још немају заједничког кандидата, а актуелни начелник Младен Грујичић, за сада је добио подршку СНСД-а и НДП-а.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Ко ће сјести у ову фотељу након локалних избора и ступити на дужност начелника општине Сребреница - одговор на ово питање даће око 11.000 гласача на предстојећим новембарским изборима.

Они са којима смо разговарали кажу да је подјељеност на бошњачки и српски корпуст у Сребреници реалност.

А нерјетко су управо због подијељености Срби губили изборе као 2012. године када је Ћамил Дураковић изабран за начелника Сребренице.

Младен Грујичић, начелник општине Сребреница истакао је као реалност да може доћи до подјеле српског гласачког тијела у овој општини.

До сада је кандидатуру актуелног начелника подржао СНСД и НДП, а остале партије требало би да донесу одлуку током викенда или наредне седмице.

- Срби у Сребрении немају алтернативу, морају се договорити око једног заједничког кандидата, преговори су још у току - истиче Милош Миловановић, шеф одборничког клуба СНСД-а у СО Сребреница.

И док српске партије још преговарају, увелико се спроводи кампања "Моја адреса Сребреница", с циљем регистрације Бошњака из дијаспоре да гласају на локалним изборима у Сребреници, каже Миле Станојевић из СРС др Војислав Шешељ.

- Када би само гласали мјештани, односно људи који преноће у Сребреници, наравно да би Србин био фаворит. Било је пропуста, ми радикали смо 2016. године избачени из власти али треба подржати српског кандидата - јасан је Станојевић.

Иза мене стоје резултати, каже, актуелни начелник, у протекле четири године није било дискриминације, улагало се и у бошњачка и у српска села. Приоритети су били запошљавање и инфраструктурни пројекти.

Процјена је да ће на предстојећим локалним изборима за побједу неког од кандидата за начелника општине бити потребно око 5.500 гласова.