latinica  ћирилица
05/06/2020 |  16:24 ⇒ 16:29 | Аутор: banjaluka.net

Талић: Српској неопходно оснивање научно истраживачког Института

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић састао се данас са Ректором бањалучког Универзитета Радославом Гајанином, гдје му је предложио да је неопходно оснивање научног Института у Бањалуци као једне од мјера за превазилажење пост коронарног периода, а ради ублажавања економске кризе у Бањалуци и Републици Српској.
Састанак у Бањалуци (ФОТО: Banjaluka.net) -
Састанак у Бањалуци (ФОТО: Banjaluka.net)

Талић истиче да би Институт био у служби академске заједнице, привреде и друштва у цијелини.

- Тим потезом направили би један квалитетан мост да брже синергишемо и увежемо “домаћу“ памет, образовање и привреду са дијаспором. Увезивањем свих људи из иностранства, људи који су у озбиљним системима, админстративним, научним па и привредним остварио би се пренос знања, а самим тим и пренос капитала. То би била једна повезница у којој ми мора да будемо иницијатори. Јаз који се ствара у односу на нас и свјетске токове је једино могуће премостити кроз науку и образовање. То су наше шансе и прилике гдје би научни Институт био квалитетан мост и спона измедју Бањалуке односно Републике Српске и иностранства - рекао је Талић.

На састанку, Гајанин је упознао Талића са активностима и радом Универзитета, гдје је истакао да Универзитет и града Бањалука имају изузетну сарадњу.

Он је додао да је опредјељење Универзитета да поред постојећег остваре и додатна улагања у науку гдје је издвојио стимулисање за домаће научнике приликом објављивања својих радова у свјетским научним часописима.

Такође, напоменуо је и неколико пројектних активности које су аплицирали према граду.

- У склопу заштићеног подручја Универзитетски град покренули смо иницијативу изградње едукативног центра за предшколско васпитање у оквиру којег ће бити смјештен вртић. Наведени вртић би служио као наставна база за едукацију студената Студијског програма предшколско васпитање и образовање на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци, те дневни боравак дјеце предшколског узраста чији су родитељи запослени на Универзитету, али и за смјештај дјеце из града, првенствено насеља Нови Борик - рекао је Гајанин.

Одрживо коришћење генетичких ресурса осигурава њихов опстанак

Приликом посјете Универзитету предсједник градског парламента Зоран Талић обишао је и Института за генетичке ресурсе Републике Српске гдје је разговарао са директором Института Марином Антић.

Он је напоменуо да је Република Српска на међународном нивоу препозната као земља која води рачуна о својим генетичким ресурсима захваљујући напорима и оствареним резултатима Института за генетичке ресурсе.

Директор Института Марина Антић нагласила је да очување и одрживо коришћење репродукционе основе и техничких ресурса представља важан дио стратегије одрживости и развоја сваког друштва и државе.

- Генетички ресурси нису значајни само у погледу обезбјеђивања хране, лијекова и других призвода за људску популацију, него представљају и културолошко и историјско насљеђе укупног људског рода, као и суштинску вриједност саме природе. Институт Универзитета за генетичке ресурсе у Бањалуци једина је институција у региону која је своју сигурносну сјеменску колекцију депоновала у Глобални трезор сјемена у Норвешком граду Свалбарду - напоменула је Антић.