X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
05/06/2020 |  11:32 | Извор: СРНА

Прозивање министра - прекршај , а "За дом спреми" није

У Хрватској се иде у затвор због прозивања министра, али узвикивање поздрава хрватских фашиста усташа "За дом спреми" није никакав прекршај, коментаришу хрватски портали.
За дом спремни (фото:index.hr) -
За дом спремни (фото:index.hr)

Мушкарац који је бившем министру Ловри Кушчевићу викао да "треба да се стиди" кршио је ред и мир, а Марко Перковић Томпсон то не чини када виче "За дом спремни" у својој пјесми, као ни сви они који је пјевају или узвикују тај поздрав на концертима.

Општински прекршајни суд у Сплиту осудио је прошле године 56-годишњег мушкарца због тога што је бившем министру управе Ловри Кушчевићу викао: "Срам те било! Како можеш изаћи међу људе? Крадеш потписе бирача", алудирајући на референдумске иницијативе које нису прошле провјеру министарства.

Полиција га је прекршајно пријавила, а правна држава дјеловала је брзо - осуђен је на четири мјесеца затвора, подсјећа портал "Јутарњег листа".

Истовремено, све чешћа кориштења усташког поздрава под којим је извршен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у фашистичкој Независној Држави Хрватској, било у грбу ХОС-а или на концертима, није прекршај.

Мирандо Мрсић, предсједник странке Демократа, упозорава да суд дозволом за кориштење овог поздрава у Томпсоновој пјесми "у јавни дискурс враћа фашистички поздрав усташког квислиншког режима, који је исписао најружније странице хрватске националне историје".

- Након комисије премијера Андреја Пленковића, која је допустила фашистички поздрав у посебним околностима, сада то чини и Пленковићевих 15 судија /Високог прекршајног суда/ противно памети и Уставу Републике Хрватске - поручује Мрсић.

Он позива све хрватске правне факултете на којима су те судије дипломирале да преиспитају дипломе које су им издали.

Реакције у хрватској јавности су подијељене: десница је одушевљења и ликује због судске дозволе да усташки поздрав живи и даље у јавности,а либерални дио медија и странака је шокиран.

Тако је Мирослав Шкоро лидер Домовинске странке поручио да је "За дом спремни" - "симбол домовинског рата".

Истовремено, некадашњи хрватски премијер Јадранка Косор сматра је неприхватљиво да се тај поздрав користи у земљи која предсједава ЕУ.