X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
05/06/2020 |  09:30 ⇒ 09:40 | Извор: sputniknews.com

Снимци из свемира катастрофе у Сибиру (ФОТО)

Руска свемирска агенција објавила је снимак из космоса еколошке катастрофе која се догодила у Нориљску, када се из једног резервоара у термоелектрани број три Нориљско-Тајмирске енергетске компаније излило дизел гориво.
Нориљск: Излило се гориво у ријеку Амбарну (Фото: Greenpeace.ru) -
Нориљск: Излило се гориво у ријеку Амбарну (Фото: Greenpeace.ru)

На снимцима се добро види загађење ријеке Амбарна у близини језера Пјасино, као и територија цјелокупне термоелектране.

Стручњаци су утврдили да је укупно загађено скоро 200.000 квадратних километара територије, што је скоро седам пута више него што заузима сам град Нориљск.

​Претходно су из руске државне агенције за заштиту животне средине “Росприроднадзор“ рекли да метода спаљивања енергената неће бити коришћена приликом ликвидирања ове катастрофе.

Поред тога, наведено је да би једна од метода могла бити сакупљање загађених вода, смјештање у посебне резервоаре, а потом избацивање чисте воде назад у природу.

Када је ријеч о земљишу, приједлог је да се загађена земља однесе на специјално мјесто гдје би се она култивисала, а затим би је у том облику вратили на територију Нориљска.

Подсјетимо, инцидент се догодио још прошлог петка у термоелектрани број три Нориљско-Тајмирске енергетске компаније, када је дошло до дехерматизације резервоара са дизел горивом, која је проузроковала изливање 20.000 тона нафтних деривата у ријеку. Површина загађења износила је око 100.000 квадратних метара територије.