latinica  ћирилица
04/06/2020 |  21:07 ⇒ 05/06/2020 | 09:11 | Аутор: РТРС

Смјена Решићеве ствар политике; Биће нових смјена (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у емисији Печат да је смјена министрице локалне управе и самоуправе Лејла Решић ствар политике и коалиционих договора или не договора. Најавио је да ће бити нових смјена у Влади.
Гост Печата Радован Вишковић -
Гост Печата Радован Вишковић

Истакао је да је Решићева коректно радила свој посао и да је и она свјесна дешавања која су се десила у Приједору.

- Ово је за мене сасвим нормално - рекао је Вишковић и додао - Из СНСД-а је прије десетак дана упућен допис на основу коалиционог договора, да у вијеме изборне године, у вријеме кад има и термин за расписивање локалних избора за 2020.годину, став свих политичких партија, да они који су у коалицији на републичком нивоу не могу да праве коалиције са опозицијом и на локалном нивоу.

- Управо то се у Приједору десило и то је посљедица разрешења министрице - рекао је Вишковић.

Навео је да је рано говорити о новом кандидату за министра и да је то ствар ДНС-а.

- То мјесто припада њима и они ће дати име новог министра - рекао је Вишковић.

Сматра да не очекује да ће доћи до ремећења односа између ДНС-а и СНСД-а, бар на републичком нивоу.

- Планирано је да се наредних дана састане врх ДНС-а и СНСД-а и да се превазиђе ова ситуација, као да се договоре даље активности везане и за локалне изборе - истакао је Вишковић.

Премијер је рекао да нема никакве бојазни што се тиче функционисања саме Владе.

- Ми имамо у скупштини 2/3 већину и не очекујем са стране ДНС-а да ће они правити било какве одклоне по питању скупштинске већине и подршке Влади Републике Српске - рекао је Вишковић.

Навео је да ће смјена у Влади сигурно бити.

- Ја ћу донијети одлуке када дође вријеме - рекао је Вишковић.

Истакао је да су грађани и су јавности пресудни за свачији рад па тако и рад Владе и појединих министара и да ће тo поштовати.

- Оно што је за мене као предсједника Владе најбитније је став наших грађана о нашем раду и нашим мјерама и тако ћу се и понашати - закључио је Вишковић.

 Коментаришући оставку министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића, Вишковић је истакао да је то одговоран чин.

- Транскрипти са сједнице Предсједништва БиХ показују да је он упознао чланове Предсједништва о дешавањима у вези са мигрантском кризом. Он је имао најбољу намјеру да то питање буде ријешено, али очито није било политичке воље за то, прије свега у Федерацији БиХ, и он је предузео одговоран чин да не би сутра носио терет одговорности за нешто што не може да промијени. Мало је таквих у БиХ - оцијенио је Вишковић. 

Eмисију Печат можете погледати ОВДЈЕ.