latinica  ћирилица
04/06/2020 |  13:09 ⇒ 13:11 | Аутор: РТС

Вучић: Слиједе велики притисци због КиМ, треба нам јака влада

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да очкује велике притиске по питању рјешавања косовског проблема, те да је важно да Србија, послије избора, добије снажну владу.
Александар Вучић (фото:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Александар Вучић (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić)

- Али, да ће бити лако за Србију - неће - рекао је Вучић новинарима у Лозници гдје је присуствовао отварању обновљеног дијела болнице и отварању фабрике "Адијент".

Поновио је да ће у том процесу и Србија морати да се пита.

- Немамо примедбе на разговоре које смо имали у ЕУ, као и у разговорима са Гренелом. Увијек сам се на миран начин трудио да добијемо што више. Ако стану са захтјевима за пријем у Интерпол и у другим организацијама и ми ћемо стати са кампањом промјене става земаља о признању Косова - рекао је Вучић.

Он је додао да је Хашим Тачи све ово извео уз недвосмислену подршку САД и да ће његов став бити да пристаје на разговоре само тамо гдје су Американци учесници.

Не разумије, каже, како би то Приштина да буде на ЕУ путу, а не жели, како је Тачи изјавио, да разговара са европским представницима.

За разлику од нас, којима ништа није дозовљено, њима је, међутим, све дозвољено, рекао је Вучић.

Ипак, подсјећа да је Београд, захваљујући паметној политици, питање Косова и Метохије вратио за преговарачки сто, чувајући мир на КиМ, а економски развијајући Србију.

Вучић је навео да не жели да се бави унутрашњим односима у албанској политичкој заједници, јер је то њихова ствар, док је за Београд важно да Срби са КиМ добију одређене гаранције.