latinica  ћирилица
04/06/2020 |  08:23 ⇒ 10:12 | Аутор: СРНА

Сјећање на 45 српских бораца погинулих у Жепи

Двадесет осам година од страдања 45 бораца Војске Републике Српске у Жепи биће обиљежено данас, без организованог окупљања због епидемиолошле ситуације, рекао је Срни предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина.
Жепа, парастос - Фото: РТРС
Жепа, парастосФото: РТРС

- Страдање српских бораца у Жепи најтрагичнији је догађај и један од најтужнијих датума у новијој историји Пала - истакао је Парађина.

Парађина је појаснио да тог дана неће бити организованог окупљања и превоза за породице погинулих бораца, саборце и учеснике овог догађаја, већ ће овогодишње обиљежавање бити одржано у складу са Одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације о забрани окупљања више од 50 лица.

Према његовим ријечима, обиљежавање ће бити уприличено одласком делегација борачких организација Пала и Источног Старог Града, свештеника и представника власти ових локалних заједница, а након парастоса делегације ће положити вијенце на Спомен-обиљежје.

Он је подсјетио да је кобног 4. јуна 1992. године, и поред одређених договора бивше ЈНА са муслиманским оружаним снагама, на задатку достављања помоћи, хране, воде и опреме припадницима ЈНА који су опслуживали тв-репетитор Зловрх, погинуло 45 припадника ВРС, углавном са Пала.

Парађина је нагласио да се и на том тужном примјеру показало све лицемјере непријатељске муслиманске стране која је изиграла договор са ЈНА.

- Тај догађај је трагичан за Пале и за легендарну Романију - рекао је Парађина.

Тај датум, нагласио је он, мора бити уцртан у календар значајних догађаја у општини Пале, према којем сви треба да се односе са дужном пажњом и пијететом.

Обиљежавању ће присуствовати савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске генерал Милан Торбица.