latinica  ћирилица
02/06/2020 |  12:06 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Радончић потврдио да подноси неопозиву оставку

Фахрудин Радончић потврдио је да ће данас поднијети оставку на мјесто министра безбједности БиХ.

Нагласио је да оставку подноси из принципијелних разлога. Као први разлог навео је мигрантску криза, односно различито схватање ове кризе. Радончић је рекао да се залагао за депортацију илегалних миграната, али да није имао подршку за то.

- Тражио сам да мигрантску кризу ријешимо легалним депортацијама. Рекао сам да имамо проблем са Пакистаном и амбасадором ове државе у Сарајеву који не жели да легитимишемо више од 9.500 илегалних миграната, а који представљају огроман безбједносни ризик за БиХ - истакао је Радончић.

Према његовим ријечима, бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић су разговарали са пакистанским амбасадором и оградили се од њега /Радончића/.

- У свакој нормалној земљи би министар безбједности тада поднио оставку, јер шеф државе стаје на страну једног амбасадора, а да није саслушао аргументе министарства безбједности - рекао је Радончић, те додао да је тада "неким људима" најавио своју оставку.

Он је појаснио да то није учинио, јер је чекао да се смири ситуација везана за епидемију вируса корона, као и да се именује замјеник министра безбједности.

Као други разлог за оставку Радончић је навео случај "Респиратори", а као трећи - односе у владајућој коалицији.

Радончић је рекао да се са СДА стратешки није сагласио ни око афере "Респиратири", те додао да "брутална крађа вриједна 10,5 милиона КМ" би требало да има правни епилог.

- Не пада ми на памет да се бавим кривицом /премијера ФБиХ Фадила/ Новалића, али принципијелно не могу као министар безбједности да прихватим опцију да се на један једностраначки, понекад и националистички начин пријети комплетном правосуђу БиХ - истакао је Радончић, те поновио да су тројица поступајућих тужилаца у овој афери Бошњаци.

Радончић је истакао да оставка није предизборни потез.