latinica  ћирилица
01/06/2020 |  12:58 ⇒ 12:59 | Аутор: Б92

Милан Мачван завршио каријеру

Српски кошаркаш Милан Мачван објавио је да је окончао играчку каријеру у 31. години.
Капитен Милан Мачван на мечу са Грузијом - Фото: РТС
Капитен Милан Мачван на мечу са ГрузијомФото: РТС

Мачван је истакао да би волио да остане у кошарци, а посљедњих недјеља су се навијачи Партизана надали његовом новом повратку.

- Повратак у Партизан није искључен, али у неком другом виду. Вјерујем да ће многи бити разочарани и да ће се осјетити шокирано, али уколико не могу да пружим сто одсто, ако не могу да уживам, а не могу због својих колена, не желим да варам људе. Покушао сам да останем поштен и да завршим каријеру како ваља - рекао је Мачван за Нова.рс.

Спекулише се да ће Мачван постати спортски директор Виртуса из Болоње.

- Волио бих да останем у кошарци, кошарка је мој живот и моја највећа љубав. Покушавам да останем у контакту са клубовима, са различитим људима. Сигурно не кроз тренерски позив. Верујем да ћу врло брзо знати своју будућност и да се назире неки посао - рекао је Мачван.

Мачван је током каријере играо у Србији, Израелу, Турској, Италији и Немачкој, а пензионисао се после епизоде у Јапану.

- Тешка и компликована одлука, али је заснована на рационалном размишљању и највише због мог физичког здравља. Тешко је донијети одлуку, али сам миран и спокојан. Послије двије тешке повреде сам већ размишљао о томе, али нисам хтио да одем као повријеђен играч, већ да покушам да завршим каријеру као што сам је и почео – као побједник и шампион. Одлучио сам се да одем у Јапан, освојили смо два трофеја и са те стране одлазим миран - рекао је Мачван.

Професионалну каријру је почео пре 13 година у ФМП-у, потом је играо за Хемофарм, а у два наврата и за Партизан. Био је члан великана Макабија и Олимпије Милано, те Галатасараја и Бајерна.

Са Партизаном је освојио титулу и Куп Србије, а био је и шампион Италије, Турске, Израела и Њемачке.

Мачван је предводио "златну генерацију" 2007. која је освојила титулу јуниорског првака свијета против САД, а са сениорском селекцијом је освојио два европска (2009. и 2017) и једно олимпијско сребро (2016).