latinica  ћирилица
30/05/2020 |  18:48 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Уз љековито биље, Херцеговци направили посао и од сријемуша (ВИДЕО)

Бављење љековитим биљем - посао који у Херцеговини има перспективу.
Сремуш (фото: boljazemlja.com) -
Сремуш (фото: boljazemlja.com)

Извоз етеричних уља на годишњем нивоу мјери се вишемилионским износима, а не заостају ни полупроизводи од љековитог биља. Ове године прави бум направљен је са сријемушом, "медвјеђим бијелим луком", а све откупљење и прерађене количине, упркос корони стигле су на тржиште ЕУ.

Из херцеговачког крша расту најљековитије траве, квалитетом без премца, али оскудних количина. Кадуља, смиље, зова, бобичасто шумско воће- шипурак, глог- плодови су који могу донијети уносан посао и зараду, посебно ако би се више окренуло плантажном узгоју. Сријемуш- биљка здравља, нова је шанса за зараду.

Овог прољећа откупљено је око 40 тона сријемуша. Прерада је захтјевна, јер биљка у свјежем стању има изузетно интезиван мирис, који подсјећа на бијели лук и брзо пропада.

- Tок прераде биљke је проблематичаn са аспекта пропадања, има доста воде i мора да се уради у најкраћ. Од откупа до сушење имамо 24 часа - рекиао је Радомир Тањевић агроном, шеф погона Невесиње.

Органска производња има перспективу, али и подршку у виду подстрицаја за оне који се одлуче на узгој љековитог биља.

- Морамо оно што нам је минус- запуштена поља да преворимо у плус. Ова роба се доста тражи - навео је Радован Анђелић, предсједник Групације за љековито биље и етерична уља БиХ.

Након сријемуша, почео је откуп и прерада зове. У “Анђелић“ д.о.о планирају откуп на прошлогодишњем нивоу, од 20-так тона. До јесени, кроз погоне за прераду проћи ће и најмање 60 тона шипурка, али и кадуља и смиље, чија етерична уља иду на иностарна тржишта. Од ове године први пут радиће се и хладно цијеђена уља.

- Планови за ову годину на прошлогодишњем нивоу са тендецијом раста за 10 до 15 % за сваку обраду - додао је Тањевић.

Благодети природних производа било да се користе у прехрани, козметици или као лијек су велике. Самим тим и потражња, а купци су спремни платити више за квалитетан и здрав производ, контролисаног поријекла. У оваквој формули не би требало бити непознатих, па су очекивања да ће се број узгајивача и плантажа љековитог биља бити више.