latinica  ћирилица
30/05/2020 |  13:37 ⇒ 17:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Без новозаражених у Словенији; Сутра проглашавају завршетак епидемије

Након 613 урађених тестова, у Словенији у петак није откривен ни један новозаражени од коронавируса, саопштила је словеначка влада.

Влада Словеније сутра ће прогласити “административни“ завршетак епидемије корона вируса послије 80 дана трајања.

Словенија у протекла 24 сата није имала новозаражених међу 613 тестираних узорака, те ће због добре епидемиолошке слике сутра услиједити и “административни“ крај епидемије.

То значи да ношење маски у затвореном простору више неће бити обавезно и третирано као кршење закона него само “препоручено“.

Премијер Словеније Јанез Јанша рекао је да је овако веома добро епидемиолошко стање најбоље у Европи и да његова влада наставља са попуштањем мјера, преноси Аваз.

Наредне седмице отварају се учионице за ученике свих разреда који су до сада учили “на даљину“, једино то не важи за ученике средњих школа.

Директор државног Завода за јавно здравље Милан Крек нагласио је да је вирус још присутан и да би други епидемијски талас могао бити још опаснији, као и да је та могућност висока, па онај који шета без маске угрожава здравље себе и других.

Крек је истакао да епидемиолози и Влада морају искористити садашњу добру епидемиолошку слику да се припреме на проблеме које би вирус у другом таласу могао изазвати у домовима за старије, болницама и економији, пренијели су хрватски медији.

Од проглашења епидемије корона вирус је потврђен код 1.473 лица међу више од 78 хиљада тестова.

Преминуло је 108 људи, а највише је ријеч о старијој популацији с више хроничних болести из домова за старије и немоћне.

У болницама у Љубљани и Марибору налази се још седам болесника примљених на лијечење од Цовид-19, од којих су два на интензивној њези.