latinica  ћирилица
29/05/2020 |  22:28 ⇒ 22:29 | Аутор: N1

Љубић: Није сигурно да ће се избори одржати ове године

Предсједник Главног савјета ХНС-а Божо Љубић, коментаришући одгађање локалних избора у БиХ, рекао је да је то урађено на незаконит начин јер је ту одлуку донијела Централна изборна комисија која није законита.

- Није сигурно да ће избори уопће бити одржани у овој години. Уколико Уставни суд БиХ прогласи ЦИК нелегално попуњеним ни ти рокови не важе. Требало је расписати конкурс да сви имају могућност да се јаве и у тој процедури изабрати чланове ЦИК-а. Мислим да је то направљено врло неспретно од људи који су то правили, очито су били у журби - казао је Љубић за телевизију Н1.

Објаснио је како Парламент није усвојио изборни закон темељем његове апелације из 2016. године те да је ЦИК у прошлом сазиву донио нека правила која "нису законита јер не постоји закон те су на темељу тих правила изабрани делегати у Дом народа ФБиХ и државе".

- Ако имају већину у Представничком дому могли су провести сву процедуру и да опет изаберу кога хоће. Очито им се у нечему журило и бојим се да је циљ дугорочан, да ће се настојати опструирати измјене изборног закон до сљедећих опћих избора, а онда темељем политичког утјецаја креирати Дом народа да се загосподари једном трећином хрватских позиција у Дому народа ФБиХ и онда изаберу и Владу и предсједника без хрватског легитимитета. Са стајалишта ХНС-а то је политички неприхватљиво. Инсистират ћемо да се у парламентарној процедури усвоји изборни закон који ће уважити главне тачке из пресуде Уставног суда у предмету Љубић - рекао је.

Казао је да се залажу да се имплементирају и пресуде Суда за људска права у Стразбуру подсјећајући како су имали то у приједлогу измјена изборног закона који је усвојен у Дому народа, али не и у Представничком дому.

На питање да ли су ранији чланови ЦИК-а били под политичким утицајем, казао је како то не може рећи јер нико није проблематизовао њихов рад на тај начин као што је то случај сада.

На питање да ли се покушава направити "мостаризација" од БиХ, казао је како се БиХ дешава нешто много горе.

- Нама се дешава кипаризација БиХ. Ови догађаји који су на сцени - од нелегалног избора ЦИК-а, притиска на хрватску политку, покушај забране мисе, дехуманизације хрватског народа, иде у смјеру да се покуша подјела власти између двије ентитетске већине - српске и бошњачке. Нажалост то води према ципарском синдрому. Разочаран сам кратковидном бошњачком политиком која покушава подијелити власт у БиХ са компонентом из Републике Српске. Нама је стало до БиХ и спремни смо је изграђивати, али под увјетом да остварујемо своја права како конститутиван једнакоправан народ - рекао је Љубић.

Истакао је како је "изгиран дух Дејтона" мислећи на избор делагата Дома народа у ФБиХ и хрватског члана Предсједништва.

- Знамо да је Комшић изабран са 95 посто бошњачких гласова и не покушава се представити као хрватски члан Предсједништва. Уколико желимо да БиХ иде путем самоодрживости и буде спремна за еуроталантске интеграције, ми се међусобно три конститутивна народа морамо признати - рекао је Љубић између осталог.