latinica  ћирилица
29/05/2020 |  19:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Кон: Србија ће спремно дочекати нови талас вируса ако га буде

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон сматра да ће Србија у другој половини јуна бити без нових случајева заразе вирусом корона.
Др Предраг Кон - Фото: ТАНЈУГ
Др Предраг КонФото: ТАНЈУГ

Он је, на панелу "У сусрет другом таласу?" одржаном на међународној конференцији "Свијет послије вируса корона ", рекао да уколико вирус преживи и појави се нови талас на јесен, Србија ће га спремно дочекати јер има довољно респиратора, заштитне опреме.

- Чак и ако буде истог интензитета као сада ја не очекујем поновно увођење ванредног стања јер више нема разлога за то - рекао је Кон.

Он је навео да Србија сада, послије 12. недјеље полако излази из епидемије, да је вирус још увијек присутан, али да се сада види да систем функционише.

- Очекује се да вирус и даље губи потенцијал преношења и да се потпуно угаси. До нуле ћемо доћи, очекујем да то буде у другој половини јуна - рекао је Кон.

Упитан који су за њега били важни тренуци током епидемије он је рекао да је то било проглашење ванредног стања, долазак опреме и љекара из Кине, али и доношење одлуке о отварању привремених болница.

Задовољан је каже што су на почетку епидемије одмах затворене школе, јер је заштићена старија популација.

- Имали би нешто већи колективни имунитет, али можда би имали и несрећу околност да раније вирус уђе у домове за старе. Нама је у геронтолошке центре ушао вирус средином априла и тада је изазвао велику штету и она се мјери десетинама, а да је ушао на почетку мјерила би се стотинама па можда и хиљадама живота - нагласио је он.

Како каже током епидемије вируса корона поново је откривен капацитет здравственог система који је показао еластичност и прилагодљивост ситуацији.

- Ми смо за њега знали, али сада потврдио и доказао да је у стању да одреагује на овакве озбиљне ситуације. Ако буде новог таласа дочекаћемо га спремни, имамо довољно респиратора, заштитне опреме и све што је неопходно - навео је он.