latinica  ћирилица
29/05/2020 |  17:55 | Аутор: РТРС

Амфилохије: Избезумљена власт хоће да отима светиње

Поводом доласка моштију Светог Арсенија Сремца, другог архиепископа српског у подгорички саборни храм Васкрсења Христовог, Архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је јутрос у овом храму са свештенством Свету архијерејску литургију.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (фото: Јован Д. Радовић) -
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (фото: Јован Д. Радовић)

Након светог причешћа Митрополит Амфилохије је рекао да је Свети Арсеније изузетна личност, онај који је понио крст Христов, на коме су се оствариле Господње ријечи: Ако мене гонише и вас ће гонити.

- И он је гоњен и прогоњен, већ и као архиепископ жички, када је згоњења и страдања Цркве Божије морао да пређе из Жиче у Пећ и да тамо сагради цркву Светих апостола и Светога Вазнесења, на темељима древне цркве из 5 – 6. вијека. То његово дјело је остало живо свједочанство, ево, до наших времена. А и његово страдање - рекао је Митрополит црногорско-приморски.

И манастир Црнча, у којем се упокојио, и Пећка Патријаршија, рекао је Митрополит рушени су и разарани кроз историју.

- И његов гроб је страдао у Пећкој патријаршији, па је у 18. вијеку морао да буде пренесен и сакривен у ове наше крајеве, у манастир Довољу - рекао је Владика.

Говорећи о светитељевом страдању кроз вијекове, Митрополит Амфилохије је нагласио да је дошао у Подгорицу да нас благослови и утврди у вјери у живога Бога.

- Да својом љубављу, и до смрти и послије смрти, у нама утврди љубав према живоме Богу и једних према другима – ту вјечну љубав, боголику, христолику љубав, богочовјечну љубав, небеску љубав - поручио је Митрополит Амфилохије.

Рекао је да је Свети Арсеније дошао да посвједочи Бога и онима који су у наше вријеме отуђили од Бога и од Цркве, који су у наша времена убијали његове насљеднике епископе и свештенике.

- И дај Боже да се опамете они који прогоне Цркву Божју, који су избезумљени, који хоће да отимају светиње Божје. И дај Боже да Господ уразуми и оне који су сада на власти да не отимају светиње, да се и они врате светињи Божјој, Цркви Божјој која овдје постоји вијековима - поручио је Владика Амфилохије.

Мошти Светог Арсенија биће у послијеподневним часовима враћене у манастир Ждребаоник.

Извор: in4s.net