latinica  ћирилица
29/05/2020 |  17:20 ⇒ 19:14 | Аутор: СРНА

Савјет министара: Обавезна примјена преференцијалног третмана годину дана

Савјет министара данас је на ванредној телефонској сједници донио Одлуку о обавезној примјени преференцијалног третмана домаће робе на годину дана, почев од 1. јуна с циљем сузбијања посљедица пандемије новог вируса корона по економију у БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

- С обзиром на отежано пословање компанија у БиХ узроковано пандемијом новог вируса корона, на овај начин се жели помоћи домаћим компанијама у добијању послова у поступцима јавних набавки - саопштено је из Савјета министара.

Према одлуци, како је наведено, приликом обрачуна цијена понуда, у сврху њиховог поређења, уговорни орган је обавезан умањити цијене домаћих понуда за преференцијални фактор домаћег од 30 одсто у поступцима јавних набавки код којих је објављено обавјештење о набавци или упућен позив кандидатима/понуђачима за поступке који немају обавјештење о набавци у периоду од 1. јуна 2020. до 1. јуна 2021. године.

- У складу са овом одлуком, домаће понуде су оне које подносе правна или физичка лица са сједиштем у БиХ и која су регистрована у складу са законима у БиХ и код којих у случају уговора о набавкама роба, најмање 50 одсто укупне вриједности од понуђених роба имају поријекло из БиХ, а у случају уговора о услугама и радовима, најмање 50 одсто радне снаге за извршење уговора су резиденти из БиХ - прецизира се у саопштењу.

Савјет министара на јучерашњој редовној сједници задужио је Агенцију за јавне набавке да припреми ову одлуку.