X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
29/05/2020 |  10:45 ⇒ 10:55 | Извор: РТРС

Подршка СЗО мјерама које су спроведене у Српској у борби против вируса корона

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић састао се данас са представницима Свјетске здравствене организације на челу са шефом Канцeлaрије Свјетске здравствене организације у БиХ Виктором Олшавским.
Шеранић са представницима СЗО -
Шеранић са представницима СЗО

Састанку на којем је разговарано о мјерама предузетим поводом појаве новог коронавирусау Републици Српској присуствовала је и консултантица Свјетске здравствене организације за припремљеност и оперативно планирање Патриција Кормос. 

Представници Свјетске здравствене организације изразили су задовољство спроведеним мјерама и досадашњим активностима Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Института за јавно здравство Републике Српске везаних за појаву новог вируса корона, а наглашена је потреба наставка сарадње у размјени информација и подршке у прелазном периоду ублажавања мјера.

Шеранић је упознао представнике Свјетскe здравствене организације са мјерама надзора које се још увијек спроводе, поступањима са лицима која су под здравственим надзором, као и протоколима за дијагностику и успостављеним капацитетима за дијагностику у четири лабораторије у Републици Српској.

И у овом периоду, за вријеме ванредне ситуације, нагласио је министар Шеранић, Фонд здравственог осигурања Републике Српске финансира здравствене услуге за све грађане, у јавним здравственим установама, без овјеравања здравствене књижице.

Посебно је било ријечи о наставку епидемиолошког надзора над новим вирусом корона, али истовремено и на повратку здравственог система у пуни капацитет пружања осталих здравствених услуга становништву уз мјере превенције ширења вируса.

На састанку је било ријечи и о подршци Свјетске здравствене организације на пољу едукације и даљег усаврашавања медицинског кадра, као и активностима у области заштите менталног здравља.

Наглашено је да Република Српска може да рачуна на даљу подршку Свјетске здравствене организације у сегменту дијагностике, али и даљег јачања капацитета и спремности на одговор за предстојећу сезону грипа и појаве новог вируса корона на јесен.