latinica  ћирилица
29/05/2020 |  10:29 ⇒ 14:05 | Аутор: banjaluka.net

Будућност МУП-а: Кадети током ванредног стања показали спремност за службу грађанима (ФОТО)

Насљеђе породичне традиције, љубав према отаџбини и жеља да се служи свом народу и својој земљи и ове године инспирисала је хиљаде младића и дјевојака из цијеле Републике Српске да се пријеве за упис на Полицијску академију.
Будућност МУП-а Српске (фото: banjaluka.net) -
Будућност МУП-а Српске (фото: banjaluka.net)

Прилику да након нешто више од једногодишње обуке, са поносом понесу полицијску значку и обуку полицијску униформу и ове године имаће 300 кадета опште полицијске обуке и 30 полазника Специјалне антитерористичке јединице.

Процес селекције пријављених кадета, након првог објављеног конкурса, привремено је зауставила пандемија вируса корона, али како би се обезбиједио равноправни третман за све заинтересоване, већ по стицању услова за наставак процеса, конкурс је продужен до 9. јуна, до када ће сви они који то нису били у могућности учинити раније, а имају жељу да се пријаве, моћи доставити потребну документацију.

Занимљива ситуација на терену дочекала је и кадете који се тренутно школују на академији. Увођење ванредног стања, забране и ограничавања кретања, те полицијски час нешто је што је обиљежило приправнички рад 22. класе полазника, који су се раме уз раме са својим менторима носили са изазовима које је пандемија поставила пред полицијске службенике. Ипак, знања и вјештине научене кроз теорију и сутуациону наставу на академији допринијеле су одговорном, припремљеном и професионалном обављању свих пословних задатака.

- Наше младе колеге су се први пут суочили са ванредним стањем. Подаци које имамо са терена, с обзиром да активно учествујемо у реализацији приправничког рада, јесте да су се врло савјесно, одговорно и на дисциплинован начин укључили у обављање послова и задатака помажући полицијским службеницима, те да су ментори у Полицијским станицама задовољни са њиховим ангажманом и радом. Можемо видјети да су показали завидан ниво одговорности у оваквој ситуацији и то је оно што се свакако од њих очекује и за шта смо их припремали - рекао је за Миле Шикман, начелник Управе за полицијску обуку.

Фото: banjaluka.net

Он истиче да је оваква ситуација показала да су 900 часова теоретске наставе, те највећи дио практичног садржаја и ситуационе наставе пун погодак, када је у питању обука и припрема будућих припадника Министарства унутрашњих послова.

- Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач поставио је фокус на модернизацији полицијске обуке, а то значи да полицијска обука буде што више практична, са много више ситуационе наставе, да би се полазници што боље припремили за обављање полицијског посла - додаје Шикман.

Вођени различитим мотивима, али истим циљем да професионално, храбро и достојно служе својој Републици и грађанима Српске, обезбјеђујући им потребну сигурност и заштиту, млади се махом одлучују да свој будући живот посвете баш овом позиву, о чему говори и податак да се за једно слободно мјесто пријави и до четири кандидата.

- Интересовање за упис на Полицијску академију расте из године у годину, а то управо и јесте наш циљ, с обзиром на то да што имамо више пријављених кандидата, можемо да изаберемо што боље кандидате. Овом приликом позивамо и апелујемо на све младиће и дјевојке да се пријаве на конкурс за Полицијску академију, јер пружамо једнако шансу свима њима, те настојимо да изаберемо најбоље кандидате у редове полиције - рекао је Шикман.

Равноправан третман обезбијеђен је и за младиће и за дјевојке, па тако да би начинили своје прве кораке у полицијској служби и отпочели са процесом обуке, заинтересовани морају да испуне неколико општих и посебних услова. Од кандидата се очекује да су старији од 18 и млађи од 25 година, да су држављани БиХ, односно Републике Српске, те да су завршили средњу школу у четворогодишњем трајању. Поред наведених критеријума, да би отпочели процес селекције будући полицајци морају да посједују и возачку дозволу Б категорије.

- Како бисмо обезбиједили равноправност и избјегли дискриминацију, свим кадетима се додјељује шифра са којом учествују у даљем у процесу селекције. С обзиром на актуелну ситуацију, процес селекције траје три дана, гдје се први дан у Заводу за медицину рада врши психо тест. Након положеног психо теста, кадети други дан обављају љекарски преглед према критеријумима правилника МУП-а, гдје они морају да потврде потпуну здравствену способност. Кадети који задовоље љекарски преглед, буду оцијењени као способни за даље школовање. Трећи дан вршимо провјеру моторичких способности кадета, полаже се тест општег знања и на крају се са кадетима обавља интервју. Након тога се сабирају сви бодови који су остварили, а то су просјечна оцјена у средњој школи, резултати провјере моторичких способности, резултати провјере психо теста и сачињава се ранг листа - појашњава Шикман.

Он додаје да сви кандидати морају бити припремљени на интернатски тип смјештаја карактеристичног за Полицијску академију у којем влада дисциплина, те на многобројне изазове и задатке, који ће допринијети њиховом квалитетнијем припремању за полицијску службу.

Фото: banjaluka.net

Патриотизам највећи мотив будућим полицајцима

Поред модернизације процеса обуке за будуће полицајце, мандат Драгана Лукача, министра унутрашњих послова Републике Српске, обиљежиће и активан рад на подмађивању кадра, о чему свједочи и ишколованих 1000 кадета Полицијске академије

- Сигурно запослење јесте један од мотива који наводи младиће и дјевојке да се пријаве за овај позив. Међутим, оно што смо ми уочили на основу анализа које смо радили јесте да је то под број један патриотизам. Млади се најчешће за Полицијску академију пријављују вођени љубављу према отаџбини и Републици Српској. То је, како смо уочили један од доминантних мотива. Такође, имамо и ситуацију да је доста ријечи о породичној традиицији, гдје је рецимо отац био полицајац, а сада се његово дијете пријављује за полицијску службу. Када имамо дефиле поводом Дана републике, веома често у строју полиције имате оца, а у ешалону кадета његовог насљедника, што је занимљив и дирљив детаљ - истиче Шикман.

О мотивима, обуци, приправничком раду и полицијској служби разговарали смо и са полазницима Полицијске академије, који распоређени у полицијске станице тренутно обављају приправнички рад, након којих их чека полагање заклетве.

Једна од њих је и Бранка Ковачић из Кнежева, која поручује да су дани проведени у интернату Полицијске академије најљепши период у служби, јер професори проналазе најбоље начине да пренесу знања, а шестомјесечно дружење ствара пријатељства за цијели живот.

- Иако су моји најближи били против мог уписа на Полицијску академију уз изговоре да има много љепших послова за жену, моја одлука је била коначна и ништа је није могло промијенити. Уз доста вјежбе и упорности постала сам припадник Министарства унутрашњих послова. Бити полицајац је оно о чему сам ја као мала маштала. Сада сам ту да часно и поносно носим униформу полиције Републике Српске, да помажем грађанима и омогућавам спровођење закона. Током школовања на академији дјевојке и момци су били потпуно равноправни, стројевим кораком на Дан Републике газили смо сви као једно. Заједно смо учили одбрамбене вјештине, руковање и употребу оружја - истиче Ковачићева.

Она истиче да је се обука на академији завршила оног трена када се вирус појавио у насој држави и да тада нису ни слутили да ће доћи до проглашења ванредног стања и да ће само неколико дана послије тога бити ангажовани за обављање приправничког рада.

- Доласком у наше полицијске станице изгледало је одмах све другачије него на академији, нарочито са заштитиним маскама и рукавицама. Није било свеједно радити са странкама, било је страха јер вијести из свијета нису биле охрабрујуће. Забрану кретања су грађани поштовали, ишли су на посао, радили ноћне смјене, као и ми, али нашао би се некад и неко да без дозволе прошета или се провоза улицом, па бисмо такве одмах санкционисали. У пракси је доста оних ситуација кад мораш да покажеш хладнокрвност, јер кад изађеш у униформи на улицу онда су многе очи уперене у тебе. Увијек се нађе неко да да неки коментар, а најзанимљиви су ми они кад ми кажу "Шта је тебе натјерало у полицију". Полицајац увијек мора да се држи начела професионалности и хуманости, јер неки људи су спремни на сарадњу, а има и оних нервозних који би одмах у расправу - додаје Бранка, која након приправничког рада, своје учење и школовање планира да усмјери према крим полицији.

Фото: banjaluka.net

Слично размишља и Слободан Ђукановић из Бањалуке, који је Полицијску академију уписао након дипломирања на Природно-математичком факултету. Узор му је био брат, полицијски службеник, а за полицијски позив одлучио се због могућности усавршавања и напредовања.

- Академија је у потпуности оправдала моја очекивања. Поред наставног процеса гдје смо усвајали потребна знања да би се бавили полицијским послом, такође смо учили и правила понашања слична оним којих су се придржавали војници служећи војни рок, то ме је посебно одушевило. Посебно искуство за нас све су биле припреме за 9. јануар као и сам тај дан, када је велики број људи испратио свечани дефиле којег смо и ми били учесници, стварно незаборавно искуство - рекао је Ђукановић.

Он истиче да за њега бити полицајац у Републици Српској значи бити на услузи грађанима прије свега, јер улога полиције није само да репресивно дјелује и кажњава, већ и да превентивно дјелује и помаже грађанима.

- Полиција је стуб сваке државе па тако и наше Републике. Бити полицајац је часно, поносно и изузетно тешко занимање поготово у данашње вријеме препуно нових изазова. Мени је циљ да своје знање које сам стекао на факултету као и оно стечено на академији и приправничком раду што боље искористим како бих помогао друштву, али и ја као појединац напредовао у сваком смислу. Циљ је да наставим да се усавршавам учим и напредујем, а мислим да ћу кроз полицијску службу све то и да остварим - додаје Ђукановић.

Он се присјетио и почетка приправичког рада, када се први пут сусрео са бројним активностима које га очекују у будућој служби.

- Наш приправнички рад је почео у јако тешком моменту за читав свијет. Суочили смо се са новим вирусом до сада непознатим и нисмо били сигурни како се треба понашати. Сви смо били одушевљени што крећемо да радимо и да оно знање и вјештине које смо усвајали шест мјесеци на академији сада искористимо и то у изузетно тешком моменту, али то и јесте поента нашег посла, да будемо на располагању нашим грађанима када је најтеже. Током ванредног стања радили смо ноћне смјене гдје је на снази био полицијски час, пунктови гдје су се контролисала возила и лица у цилју откривања оних који нису поштовали мјере, обезбјеђења карантина гдје су људи били смјештени, обилазак лица који су били у кућној изолацији и још много других ствари. Поред тога, полиција је и далје обављала све редовне послове и задатке. Ово је изузетно вријеме да се учи полицијски посао са доста препрека након којих ћемо изаћи, ја се надам, као одлични полицијски службеници у сваком тренутку спремни да служе Републици Српској и њеним грађанима - закључује Ђукановић.

Боље услове за обуку кадети би требало да добију пресељењем у Центар за обуку у Залужане, гдје је тренутно у изградњи савремени центар са обуку у склопу којег ће полазницима на располагању бити различити кабинети, као што су кабинет наоружања, криминалистичко-форензичку лабораторију, кабинет за безбједност саобраћаја, сала за џудо, полигони за опште-физичку припрему, стрелиште, а оно што је посебно важно јесте опремање ситуационог насеља.

Из Управе за полицијску обуку позивају све заинтересоване да искористе продужен рок за доставу документације, којим би конкурисали за упис на Полицијску академију, а уколико постоје одређене недоумице или питања да се обрате надлежним службама или да одговоре потраже на сајту Управе за обуку.