latinica  ћирилица
29/05/2020 |  09:59 ⇒ 14:04 | Аутор: СРНА

Клокић: Јачање веза са дијаспором посебно значајно за економију и културу

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је Срни да је циљ Стратешког плана за сарадњу са дијаспором, који је донијела Влада Српске, првенствено економско повезивање ради подстицања економског и привредног развоја.
Златан Клокић - Фото: СРНА
Златан КлокићФото: СРНА

- Наш је циљ и да буде унапријеђена сарадња са дијаспором, прије свега унапређењем и постизањем квалитета комуникације са дијаспором, али и указивањем домаћој јавности на њен значај - рекао је Клокић.

Према његовим ријечима, Стратешки план подразумијева очување националног идентитета посредством заштите културног и духовног идентитета, те промоцијом културних достигнућа Републике Српске у земљама гдје постоји наша дијаспора.

- Незаобилазна је и јача сарадња у области науке и иновације интернационализацијом науке и иновативности, као и сарадња у области спорта, омладине и свих области које су значајне за Републику Српску - нагласио је Клокић.

Он је додао да након усвајања Стратешког плана, ово министарство у сарадњи са другим ресорима треба да сачини акциони план за реализацију овог документа.

- Радна група која је радила и овај документ убрзо ће донијети акциони план спровођења свега што је постављено за циљ овим стратешким документом - објаснио је Клокић.

Према његовим ријечима, биће потребно ојачати улогу представништава Републике Српске у иностранству, посебно у оним земљама гдје је дијаспора значајно заступљена какве су Аустрија, Њемачка, Руска Федерација, САД и Србија.

Клокић је подсјетио да је Министраство за европске интеграције и међународну сарадњу посредством Форума дијаспоре и Представништва Српске у Краљевини Белгији покренуло иницијативу да се сви грађани који живе у дијаспори пријаве на сајт "Српска клуб" и доставе своје податке.

- На тај начин би наше институције имале сталну комуникацију са таквим грађанима. Прошле године на Форуму су учествовали представници дијаспоре из 29 земаља свијета, са свих континената и врата наших институција су отворена свима њима - истакао је Клокић.

Он је нагласио да је изузетно задовољан организовањем хуманитарног лета у Москву, којим се у Бањалуку вратило око 70 грађана Републике Српске и Федерације БиХ.

- Републички штаб за ванредне ситуације је донио одлуку којом је подржана иницијатива српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се омогући лет грађанима из Републике Српске и Федерације БиХ, али и грађана Србије, који су због пандемије вируса корона остали у Руској Федерацији, али и грађана Русије који су били у Републици Српској и Србији - рекао је Клокић.

Он је додао да је овај лет био пријеко потребан, посебно ако се узме у обзир чињеница да је мноштво грађана Српске и цијеле БиХ у Руској Федерацији остало без посла због пандемије, те да је било много студената који мјесецима нису могли да дођу кућама.