latinica  ћирилица
28/05/2020 |  19:33 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Остају блокирана средства ММФ-а; УО Централне банке БиХ без договора о расподјели (ВИДЕО)

Ни након мјесец дана није постигнут договор о расподјели 330 милиона евра, које је БиХ добила од ММФ-а као кредит на име Брзе финансијске помоћи, а казнене камате већ стижу на наплату. Да све буде горе, чини се да нико не зна ни гдје се новац налази – у Министарству финансија БиХ, Централној или некој иностраној банци. Према свему судећи, проблем је у Федерацији БиХ, а Република Српска најављује тужбу гувернеру.

Гувернер Сенад Софтић и даље инсистира на одлуци Савјета министара.

Управни одбор Централне банке није ни данас постигао договор о расподјели новца од ММФ-а ентитетима и Брчко дистрикту. Гувернер Сенад Софтић и даље инсистира на одлуци Савјета министара која, како тврде из свих финансијских институција у БиХ, до сада у сарадњи са ММФ-ом није била потребна.

Шта је тачно проблем и због чега се плаћају камате на новац који нико још није видио – не зна се. А не зна се ни гдје је тачно новац.

Радомир Божић, члан УО Централне банке БиХ, истиче да су од гувернера Централне банке добили додатне информације, али да и даље није јасно зашто новац још расподијељен.

И Драган Кулина, такође члан УО Централне банке БиХ, каже да је новац који је примила Централна банка Бих по основу аранжмана са ММф-ом, био на њемачком рачуну и да је евидентиран као дио девизних резерви.

- И у склопу тих девизних резерви, Централна банка је инвестирала тај новац заједно са осталим девизним резервама - додаје Кулина.

Због тога што не може да дође до свог новца, Влада Српске ће почети да се консултује са правобраниоцима на који начин да дође до свог дијела, 244 милиона марака који јој припадају, рекла је министарка финансија Зора Видовић.

- Неколико пута смо интервенисали и тражили да тај проблем буде ријешен. И ми и Федерација БиХ смо послали инструкцију Централној банци, а када данашња сједница Управног одбора Централне банке БиХ буде завршена знаћемо резултат и да ли се шта помакло са мртве тачке - нагласила је Видовићева.

Централна банка има све потребне документе и услове да исплати новац ентитетима и Брчко дистрикту, каже предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија и додаје да је очигледно да гувернер не жели да исплати новац. Није проблем донијети нову одлуку, каже Тегелтија, али ако на њу пристану сви.

- Могу да кажем у своје име и у име министара из Републике Српске да смо спремни прихватити одлуку око које могу да постигну сагласност представници бошњачких и хрватских министара. Било какву одлуку, спреман сам да будем и њен предлагач, иако мислим да она не треба. Међутим, у овом тренутку не постоји ни минимум сагласности да се та одлука усвоји, за коју ћу поново рећи да сматрам да не постоји потреба за таквом одлуком - рекао је Тегелтија.

Да је проблем у Федерацији и немогућности договора између хрватских и бошњачких представника, показује и данашњи вербални окршај Бакира Изетбеговића и Драгана Човића. Изетбеговић не жели, како каже, да Савјет министара одређује како ће Федерација распоредити новац, али обојица желе да се испоштује Писмо намјере.

Изетбеговић, други замјеник предсједавајућег Дома народа, рекао је да средства нису у Централној банци БиХ, већ на рачуну Министарства финансија и трезора БиХ.

- Позивам министра Беванду да упути новац даље. Договорили смо се како ће се средства расподијелити - рекао је Изетбеговић.

Драган Човић, предсједавајући Дома народа БиХ, рекао је да је само дјелимично тачно оно што је рекао Изетбеговић.

- Ово није класичан аранжман ММФ-а. Одлука Фискалног савјета се треба до краја провести. Не смијемо допустити да иде љага на нас да нисмо способни да узмемо средства која смо добили прије два мјесеца због нечијег политичког надмудривања - поручио је Човић.

А чвор о томе шта заправо лежи у позадини немогућности да се, као ријетко гдје на свијету, не користи хитно добијени новац на који се плаћа казнена камата, покушао је да распетља министар финансија Вјекослав Беванда, објашњавајући шта одређују потписани документи, али се онда изгубио у процентима.

- Није истина да се том одлуком одређује да средства из Централне банке повлаче кантони. Фино пише - 61,5% Федерацији, 37,5% Српској и Брчко дистрикту 1%. То је било у Писму намјере и Меморандуму који смо потписивали, свугдје је стајало Република Српска и Федерација са свих њених 10 кантона - истиче Беванда.

Да у БиХ не може ништа да прође без међународне заједнице, показује и оглашавање представика ЕУ у БиХ и Америчке амбасаде, који кажу да након прве одлуке Савјета министара треба да услиједи и друга о расподјели средстава, у складу са Писмом намјере. Шта у писму, меморандуму, одлукама, пише, ко је на шта пристао и гдје је уопште 330 милиона евра, све је мање јасно.