latinica  ћирилица
28/05/2020 |  18:59 | Аутор: СРНА

До даљег одгођена жалбена конференција генералу Младићу

Међународни механизам за кривичне судове одгодио је данас до даљег жалбену конференцију у случају против генерала Ратка Младића из забринутости због његовог здравственог стања и забрана путовања уведених због пандемије вируса корона.
Генерал Ратко Младић - Фото: РТРС
Генерал Ратко МладићФото: РТРС

Генерал Младић се опоравља од недавне операције полипа дебелог цријева.

Судије указују на наводе судског регистрара да је генерал Младић /78/ "дио веома ризичне групе због својих година и медицинске историје", те да због забрана уведених због пандемије процес не може бити одржан 16. јуна.

Апелационо вијеће је од регистрара затражило да пошаље извјештај о изводљивости сваких десет дана како би могли да закажу рочиште "што је прије могуће".

Апелационо вијеће хашког Механизма недавно је одгодило и статусну конференцију у случају који се води против генерала Младића до тренутка када он буде у стању да дође у судницу са својим адвокатом послије ублажавања рестрикција у вези са пандемијом вируса корона.

Статусна конференција била је заказана за данас.

Првостепеном пресудом Трибунала у Хагу, чији је рад наслиједио Механизам, генерал Ратко Младић неправоснажно је осуђен у новембру 2017. на доживотни затвор по оптужбама за ратне злочине у БиХ и у притвору чека окончање жалбеног поступка и другостепену пресуду.