latinica  ћирилица
28/05/2020 |  16:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Јужна Кореја враћа карантин

Јужна Кореја пријавила је данас највећи скок у броју случајева вируса корона послије више од 50 дана и саопштила да ће примијенити оштрије мјере карантина у наредне двије недјеље.

Влада је на ванредној седници одлучила да поново затвори јавне објекте попут паркова, музеја и државних позоришта у области Сеула у наредне двије недјеље, како би успорила ширење вируса корона.

Званичници савјетују приватне школе и играонице да се затворе током тог периода или на неки други начин примијене мере за борбу против вируса.

- Наредне двије недјеље биће кључне у обуздавању инфекције - рекао је министар здравља Парк Неунг-ху и позвао грађане да избјегавају окупљања која нису неопходна, а компаније да поново уведу рад од куће.

Директорка корејског Центра за контролу и превенцију Џеонг Еун-Кјеонг рекла је да ће Јужна Кореја можда морати да поново уведе рестриктивне мјере физичке дистанце, наводећи да је здравственим радницима све теже да прате како се вирус преноси.

- Даћемо све од себе да пратимо контакте и примеијнимо превентивне мјере, али су ти напори ограничени - рекла је она.

Корејски Центар за контролу и превенцију болести саопштио је да је 67 од 79 нових случајева из Сеула, гдје живи половина од 51 милиона становника Јужне Кореје, пренио је Танјуг.