latinica  ћирилица
28/05/2020 |  14:00 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

Беванда: Неоправдана хајка да кочим исплату 330 милиона евра

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда рекао је да траје хајка на њега да "нешто кочи" када су у питању средства Међународног монетарног фонда у износу 330 милиона евра која више од мјесец дана стоје на рачуну Централне банке БиХ.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

- Није истина да се том одлуком одређује да средства са Централне банке повлаче кантони - рекао је Беванда.

Он је оцијенио да је професионално урађен посао када је на сједници Фискалног савјета донесена одлука да се уђе у аранжман са ММФ-ом, те подсјетио да је Министарство финансија отворило рачун у Централној банци и да је у аранжману са ММФ-ом фискални агент Централна банка.

- Губи се пуно ствари. Без обзира на договоре политичких лидера, без обзира на опструкције у сазивању Фискалног савјета, Закон о Фискалном савјету је лекс специјалис и он третира и ову проблематику - констатовао је Беванда.

Беванда је прецизирао да су на сједници Савјета министара донесене двије одлуке, једна о издавању промисори ноте, односно гаранција да ће средства бити враћена и друга која се тиче расподјеле тих средстава.

Он је напоменуо да је 37,5 одсто тих средстава намијењено за Републику Српску, 61,5 за Федерацију БиХ и један одсто за Брчко дистрикт, што је било наведено и у Писму намјере и меморандуму који је потписан.

Он је додао да је у том документу наведено Република Српска, ФБиХ и свих њених десет кантона.

Према његовим ријечима, у документу пише да ће се средства дијелити, а не повлачити и да је Централна банка издала ентитетима и Брчко дистрикту захтјев за упућивање инструкције.

- Сада нема ове одлуке Савјета министара. Она је у Секретаријати два пута оборена и трећи пут, ако буде воље да се изгласа, она је спремна и у њој се неће ништа мијењати - додао је Беванда.

Беванда је рекао да га оптужују да је крив за све, иако све ради како треба.

Говорећи о буџету институција БиХ, Беванда је нагласио да Министарству финансија предано ради на овом документу и најавио да ће он врло брзо бити упућен Савјету министара на одлучивање.

да ће Приједлог закона о допуни Закона о ПДВ-у бити разматран на надлежним тијелима у првом реду Управном одбору Управе за индиректно опорезивање /УО УИО/ БиХ и да се само тако може доћи до ваљаних законских рјешења.

- УО УИО је покренуо процедуру измјене закона о ПДВ-у, направио је широке консултације и на једној од наредних сједница биће предложене измјене и допуне закона о ПДВ-у, гдје ће се разматрати и иницијативе послодаваца - навео је Беванда у изјави новинарима.

Он је истакао да приликом доношења закона из области индиректних пореза и закона који пуне буџете свих нивоа власти треба поштовати процедуре.

Беванда је констатовао да је право посланика да иницирају овај приједлог закона али да Приједлог закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност није дошао на мишљење ни Управи за индиректно опорезивање /УИО/, ни Управном одбору УИО, ни Министарству финансија, нити Савјету министара.

- Скоро истовјетан захтјев био је упућен од Федерације БиХ /ФБиХ/ по процедури, дошао је на УО УИО, а Управа се изјаснила и рекла да ће доћи до девастације јавних прихода - констатовао је Беванда.

Он је подсјетио да се ПДВ плаћа само на извршене робе и услуге.

- Овдје је створена магла да неко нешто мора плаћати, а није прометовао - рекао је Беванда.