latinica  ћирилица
28/05/2020 |  09:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Кон: Србија на изласку из епидемије

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да је Србија на изласку из епидемије и да улази у период спорадичног јављања вируса корона, наводећи да се такозвани џепови могу јављати и током јуна.
Предраг Кон -
Предраг Кон

- Дефинитивно излазимо из периода епидемије. У току јучерашњег дана смо били на 0,8 одсто позитивних од броја тестираних. Када падне испод 0,5, то је спорадично јављање - рекао је Кон за РТС.

Кон је рекао да за сада нема говора о отварању старачких домова.

- Док је вирус у циркулацији, он може да уђе у колектив где су осетљиви, као што су домови за негу старих. Отварање домова засад не, оног момента кад не буде вируса у циркулацији, онда ће то бити адекватно пропраћено - рекао је он.

Говорећи о тестирању на антитијела, Кон је рекао да грађанин, уколико има позитиван налаз, треба да оде код љекара, односно инфектолога, вирусолога или имунолога.

- Они морају да буду испитани и да им лекари објасне шта даље. Анкетирање те особе потребно је да се види где је могло да дође до заражавања - објаснио је доктор.

Како је казао, заштитне маске ће бити обавезујуће за све старије од 65 година и хроничне болеснике и у наступајућем периоду током љета.

- Док не објавимо да нема вируса уопште и резултат не буде 'нула'. Касније и они могу да се опусте - закључио је Кон.