latinica  ћирилица
27/05/2020 |  19:27 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

ПДП - иницијатива за оцјену уставности свих 20 уредби са законском снагом

Посланици ПДП-а Игор Црнадак и Драшко Станивуковић предали су Уставном суду Српске иницијативу за оцијену уставности свих 20 уредби са законском снагом, које је предсједница Републике донијела за вријеме ванредног стања.
ПДП - Фото: РТРС
ПДПФото: РТРС

Предсједници Парламента и Владе Недељко Чубриловић и Радован Вишковић поручују – све је урађено по закону, уз консултације са Уставним судом и правним стручњацима.

У ПДП-у тврде, да су од 10 адвоката добили потврду да је проглашењем ванредног стања и доношењем уредби са законском снагом прекршен Устав Републике Српске, члан 81. став 1, којим је прецизирано да ванредно стање могу да прогласе само Институције БиХ ако је ратно стање, или ако Парламент Српске не може да се састане - што овдје, сматрају, није био случај.

- Наша жеља није да било шта компликујемо са овим, него искључиво да са овом иницијативом дамо још један допринос томе да се дефинитивно рашчисти и добије јасна слика да ли је све рађено по закону и Уставу Републике Српске - рекао је Игор Црнадак, посланик ПДП у НСРС.

У ПДП- у тврде да је исту иницијативу предала и група правника, која сматра да је прекшен Устав . Предсједници Парламента и Владе Српске одговарају - Право политичких организација је да мисле другачије, али од те приче нема ништа. Све одлуке и уредбе су донесене у складу са законом и Уставом Српске.

- Па зар ви мислите да смо ми напамет доносили приједлог за увођење ванредног стања. Да су одлуке које су донесене, биле без консултације струке. У томе су учествовали уважени правници, адвокати, судије и сигурно и људи који су у коначници потписали такве одлуке или рјешења нису то урадили без консултација или договора са струком - истакао је Чубриловић.

- Нисмо ми толико необразовани да би сада на неки начин они нама то оспоравали. Ми смо у консултацији са Уставним судом и доносили те одлуке и радили према њиховим препорукама, тако да мислим да од те приче нема ништа - додао је Вишковић.

У ПДП-у најављују да ће тражити и оцјену уставности уредбе, којом је било забрањено кретање лицима старијим од 65 година, јер сматрају да је прекршено једно од основних људских права - слобода кретања. Вишковић поручује да очито немају паметнијег посла, па покушавају да све оспоре. Каже, једини суд дају грађани, који најбоље виде резултате борбе против вируса корона.