latinica  ћирилица
27/05/2020 |  17:39 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Истражилац СИПЕ: Џелко био један од "емира" у центрима за обуку

Истражилац Агенције за истраге и заштиту Суад Хасановић свједочио је данас пред Судом БиХ како су прикупљане информације о боравку Армена Џелке, оптуженог за организовање терористичке групе, на ратишту у Сирији.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Хасановић је рекао да је Сипа 2012. године добила прва сазнања о одласку држављана БиХ и од тада на разне начине прикупља информације о њима, преноси Бирн.

Истражилац Сипе је у свједочењу навео да је Џелко 12. фебруара 2013. године отишао из БиХ за Сирију.

Џелко није објављивао фотографије као друга лица, рекао је Хасановић, напомињући да су у Сипи из других извора добили податке о њему, као и да су сазнали да је чак био један од "емира" у центрима за обуку.

Свједок је изјавио да је Џелко најмање једном рањен и да је остао без неких унутрашњих органа.

Хасановић је рекао да се 2019. године, након предаје и заробљавања припадника терористичке организације Исламска држава из Багуза, појавила фотографија Џелке, што је инспекторима потврдила и његова породица.

Он је рекао да су се "ИСИЛ-овци" повлачили са женама и дјецом према Багузу, те да су се жене и дјеца предали неколико дана прије мушкараца.

Према његовим сазнањима, дио мушкараца с породицама није желио да се преда и они су погинули приликом гранатирања.

Бранилац Сенад Дуповац рекао је да је Џелко отишао из БиХ у фебруару 2013. године, а да је "Исламска држава" проглашена терористичком организацијом у мају те године.

На сугестију да Сипа није спречавала одлазак држављана БиХ у Сирију у вријеме кад је то учинио оптужени, Хасановић је рекао да то нису радили јер у почетку нису имали информације о кривичним дјелима.

Бранилац је рекао да је Џелко рањен 2015. године од авио-бомбе, на шта је свједок одговорио да о томе нема поуздане информације.

На тврдњу браниоца да након рањавања није могао учествовати у борбеним дејствима, Хасановић је рекао да је Џелко био војно ангажован, али да не зна да ли је био у борбеним дејствима или у центрима за обуку.

Нови свједоци биће саслушани 17. јуна уколико одбрана и Тужилаштво до тада не постигну споразум о признању кривице. Могућност признања кривице раније је спомињана, а на данашњем рочишту је речено да се воде преговори.

Тужилац Одсјека Тужилаштва БиХ за тероризам подигао је 12. марта оптужницу против Армена Џелке, званог "Абдулах" и "Ике", рођеног 1990. године у Сарајеву, због учешћа на страним ратиштима у Сирији.

Џелка оптужница терети да је починио кривично дјело организирање терористичке групе, а у вези са кривичним дјелом тероризам из Кривичног закона БиХ.

Тужилаштво БиХ ће кривицу оптуженог доказивати позивањем 18 свједока и стручних вјештака, те прилагањем већег броја материјалних доказа.