latinica  ћирилица
27/05/2020 |  14:38 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Усвојене одлуке у вези реструктурисања градских финансија (ФОТО)

Скупштина Града Бањалука усвојила је на данашњој ванредној сједници 13 одлука, а које се највише тичу реструктурисања градских финансија усљед великих економских посљедица епидемије вируса корона.
Скупштина града Бањалука (ФОТО: facebook.com/gubanjaluka) -
Скупштина града Бањалука (ФОТО: facebook.com/gubanjaluka)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је усвојен извјештај о извршењу градског буџета за прошлу годину, уз неколико пратећих аката.

- Прошла година је оптимистична, јер је у њој остварено око 30 милиона капиталних улагања у граду, на великом броју појединачних пројеката саобраћајница, вртића, мостова и других инфраструктурних објеката - додао је Радојичић.

Он је навео да је прошла година имала све позитивне развојне параметре, те да је забиљежен пад стопе незапослености на 8,5 одсто, повећан број запослених, те раст прихода и промета.

- Поред свих капиталних инвестиција, прошлу годину завршили смо са суфицитом, који би, у нормалним околностима, био уложен у нове пројекте и капитална улагања - рекао је Радојичић.

Он је навео да је у другом дијелу сједнице градског парламента разматран ребаланс буџета за ову годину, који је за три милиона КМ мањи од донесеног буџета у децембру, због поремећаја у економији, како на локалном, тако и на свим осталим нивоима. 

- Епидемија вируса корона довела је до обустављања рада великог броја привредних субјеката, те је наша процјена да би Град до краја године требало да има мање прихода од око 30 милиона КМ - рекао је Радојичић.

Он је додао да је план да се тај износ супституише емисијом обвезница од 12 милиона КМ за капиталне инвестиције, затим суфицитом од прошле године, те уз уштеде на различитим ставкама.

- Филозофија и овог ребаланса јесте да наставимо развојну компоненту, те се нисмо одлучили да срежемо потрошњу, нити инвестиције, јер град мора наставити развојну линију коју је имао - рекао је Радојичић.

Он је додао да је разматран Приједлог одлуке о Фонду стамбених јединица социјалног становања, те да је у Бањалуци већ завршен блок од око 50 станова у насељу Куљани, што су први станови социјалног становања.

- То је новост у цијелој Републици Српској и неки станови су већ спремни за усељење, те очекујем да ћемо у наредних неколико седмица бити у прилици да корисницима додијелимо те станове на кориштење - рекао је Радојичић.

Он је појаснио да су ти станови у власништву града, те да се дају на кориштење лицима која су у стању социјалне потребе, уз минималне накнаде.

Коментаришући одлуку одборника опозиције да напусте скупштинско засједање, јер им, како су рекли, нису омогућени услови за равноправну расправу, Радојичић је рекао да се свако бори на свој политички начин.

- Дискусија је била омогућена, иако не у пуном облику, али су биле дозвољене реплике и свако је могао изразити свој став. Међутим, свако на свој начин добија популарност у јавности - додао је Радојичић.