latinica  ћирилица
27/05/2020 |  13:07 | Аутор: СРНА

Заједничка акција са Хрватском у борби против кријумчарења миграната

Једном од најопсежнијих регионалних акција у борби против илегалних миграција и кријумчарења миграната у овој години, која се спроводи на подручју БиХ и Хрватске, обухваћена су лица осумњичена за организовано кријумчарење и транспорт миграната са подручја Турске преко земаља региона до Италије, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Рад припадника Агенције за истраге и заштиту БиХ који реализују претресе и хапшења на више локација у БиХ координира тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију.

Претреси и хапшења истовремено се врше и на подручју Хрватске.

Ријеч је о операцији кодног назива "Трст" усмјереној на откривање и процесуирање организованог ланца за кријумчарење миграната, у којем као починиоци учествују држављани више земаља, а активности Тужилаштва БиХ спроводе се у координацији са хрватском Управом за сузбијање корупције и организованог криминала.

У саопштењу се наводи да је ријеч о опсежној истрази, у којој су откривени и лоцирани кријумчари, као дио кријумчарског ланца за транспорт миграната из земаља Блиског истока, те земаља високог миграционог ризика, са подручја Турске, преко земаља региона, те БиХ и Хрватске, све до територија Италије.

Према прикупљеним доказима, за кријумчарење су узимали веће новчане износе, као незакониту имовинску корист, а кријумчарење су организовали до детаља повезаних са смјештајем, илегалним транспортом и кријумчарењем миграната преко државних граница.

Мигранте су на одређеном подручју преузимали припадници кријумчарског ланца, који би их транспортовали даље према коначном одредишту.

Више детаља биће саопштено по завршетку активности.