latinica  ћирилица
27/05/2020 |  11:28 ⇒ 18:56 | Аутор: СРНА

Отворена лабораторија за дијагностику вируса корона у Фочи (ФОТО)

У Универзитетској болници Фоча данас је озваничен почетак рада лабораторије за тестирање на присуство вируса корона.

Почетак рада лабораторије су озваничили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Републике Српске Радован Вишковић, те министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Фото: РТРС

Универзитетска болница Фоча добила је од Владе Српске специјални ПЦР апарат, док су два удружења пољопривредника - мљекара и повртара, прикупила и болници уплатила 70.000 КМ, захваљујући чему је набављена скупоцјена пратећа опрема за тестирање.

Апарат је инсталиран и болничко особље које је прошло обуку почело је ове седмице прва тестирања.

Начелница Службе за медицинску микробиологију Универзитетске болнице Фоча Ружица Лукић рекла је да савремени апарат и опрема гарантују високу тачност резултата.

Она је напоменула да се ова лабораторија већ четири године бави молекуларном дијагностиком затвореног система, а сада је додатно опремљена за новији вид дијагностике отворених система.

Фото: РТРС

- То је врло комплексна дијагностика, која захтијева низ различитих поступака и корака који, такође, захтијевају посебне апарате и посебне просторије. ПЦР апарат подразумијева молекуларну дијагностику, најсавременије методе високе осјетљивости са високом тачности у чији резултат тешко да можете сумњати - навела је Лукићева.

Дијагностика вируса корона захтијева обавезно ношење заштитних одијела и строго придржавање свих мјера заштите.

- Скупоцјена опрема штити како узорак од контаминације људи који раде са њим, а исто тако штити и нас од узорка за који знамо да је високоинфективан - истакла је Лукићева.

У Фочи ће се радити тестирања на присуство вируса корона за подручје југоистока Српске.

Фото: РТРС

Отварањем лабораторија у Фочи и Бијељини растеретиће се лабораторије Института за јавно здравство Српске и Универзитетског клиничког центра у Бањалуци.

- Мислим да ћемо олакшати мукотрпан рад лабораторија у Бањалуци и да ће им значити помоћ Фоче и Бијељине - рекла је Лукићева.

Званичници Републике Српске обишли су и нову поликлинику Универзитетске болнице Фоча.

Фото: СРНА

Специјалистичке амбуланте више нису раштркане по болничким павиљонима, већ су на једном мјесту - у модерно опремљеној поликлиници.

Некадашњи женски студентски дом у болничком кругу претворен је у поликлинику у оквиру пројекта Владе Српске, којим је предвиђена и изградња и опремање нових операционих и ангио-сале, те опремање болничких павиљона.

Допринос ће дати и локална заједница изградњом обилазнице са 50 паркинг-мјеста, чиме ће се олакшати прилаз новој поликлиници и обезбиједити паркирање возила.