latinica  ћирилица
27/05/2020 |  09:42 ⇒ 09:43 | Аутор: РТС

Фиба издала препоруке за повратак кошарке

Свјетска кошаркашка федерација објавила је препоруке, тачније упутства националним савезима за повратак кошаркаших такмичења прекинутих усљед пандемије ковида 19, а која су сатављена у сарадњи са угледним љекарима и Свјетском здравственом органиизацијом.
ФИБА -
ФИБА

Фиба је смјернице објавила на три језика (енглеском, француском и шпанском) а оне се односе првенствено на националне федерације које траже савјете о поновном покретању кошаркашких активности и такмичења, која су широм свијета заустављена средином марта због пандемије короновируса.

Тај документи послужиће као листа за провјеру да ли се одлуке о наставку кошаркашких активности у складу са процјеном ризика и најбољим шансама за успјешан рестарт.

Напомиње се да та пуликација нема за циљ да замијени смјернице и ограничења влада и државних органа јавног здравља, а тај алат за процјену ризика је живи документ и редовно се ажурира.

Те смјернице развио је предсједник Медицинске комисије Фиба, др Петер Харкоурт из Аустралије, након консултација са медицинском саветодавном групом Фиба ковид-19, као и са Фибиином медицинском и играчком комисијом.

Генерални секретар Фиба Андреас Загклис тим поводом истакао је сљедеће: Желим да се искрено захвалим медицинској савјетодавној групи Фиба ковид-19, укљученим комисијама Фибе и Свјетској здравственој организацији на њиховом непроцјењивом раду, стручности и сталном доприносу заштити наших националних савеза, играча, званичника и организатора кошаркашких догађаја. Овај скуп смјерница биће врло користан за кошаркашку заједницу на путу повратка наше игре. Свима нам недостаје да се наш спорт игра, а како ситуација везана за пандемију ковида 19 еволуира, Фиба остаје посвећена пружању смјерница за сигурно окружење за "Повратак кошарци".

Фиба подсјећа да је у априлу основана медицинска саветодавна група Фиба ковид-19, са циљем да разматра најновија научна сазнања о ковиду 19 и да савјетује поводом повратка међународних такмичења у кошарци.