latinica  ћирилица
26/05/2020 |  21:30 ⇒ 21:33 | Аутор: СРНА

Радовић позвао грађане Србије и БиХ да љетују у Црној Гори и Будви

Предсједник Скупштине општине Будва Крсто Радовић позвао је грађане Србије и БиХ да љетују у Црној Гори и Будви и поручио им да су добродошли и радо виђени гости, те да се не обазиру на, како је оцијенио, непромишљене изјаве црногорског премијера Душка Марковића.
Будва (Фото: cdm.me) -
Будва (Фото: cdm.me)

- Грађани Србије и БиХ који годинама љетују у Црној Гори знају да су на нашем приморју, као, уосталом, и у цијелој држави, изузетно добродошли и радо виђени гости. Они су у Црној Гори и више од туриста, јер су то и наши рођаци, пријатељи, комшије - навео је Радовић.

Он је оцијенио да је жалосно што власт показује да је спремна да властити интерес, жељеног одржавања на власти захваљујући тензијама, подреди општем интересу опоравка државне економије након епидемије вируса корона.

- Како лицемјерно, након одлуке да се не отворе границе и са Србијом и БиХ, данас звучи сладуњава синтагма коју је премијер Марковић, колико јуче, користио о Црној Гори као "корона фри" дестинацији. Оваквом одлуком, Црна Гора постаје, можда, "дјелимично фри дестинација", али, сигурно, не и "сасвим фри дестинација". Драги грађани Србије и БиХ, не дозволите да нас свађају и сјетите се да ово није држава ни Ђукановића, ни Марковића, ни Маровића нити ДПС-а, већ часних и поштених људи - поручио је Радовић.

И предсједник општине Херцег Нови поручио је раније да су грађани Србије и БиХ увијек добродошли упркос одлуци Владе Црне Горе да не отвори границе за грађане из Србије.

Премијер Црне Горе Душко Марковић је изјавио синоћ да ће од 1. јуна Црна Гора отворити границе са државама у којима је највише 25 обољелих од вируса корона на 100.000 становника. Тако ће у Црну Гору од почетка идућег мјесеца моћи да уђу држављани Хрватске, Словеније, Аустрије, Немачке, Пољске, Чешке, Мађарске, Албаније И Грчке. Србија није на листи, што је изазвало бурне реакције званичника у Србији.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да ће ова одлука о неотварању границе за грађане Србије имати директне посљедице и штету по грађане Црне Горе.