latinica  ћирилица
26/05/2020 |  21:24 ⇒ 21:27 | Аутор: РТРС

Резолуција - акт ревизионизма и историјска подвала Србима (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ акт ревизионизма и подвала српском народу.

Он је изразио очекивање да ће је Народна скупштина Републике Српске одбацити.

Додик је оцијенио да је то ревизија историјске истине и да фаворизује неистину, "фаворизује неке врсте страдања, чак и народа који у то вријеме нису постојали као што су Бошњаци".

- Савршено се зна да је историјска истина о присуству значајног броја Бошњака и Хрвата у усташком покрету који је учинио многа злодјела и геноцид над Србима. Давати у тој резолуцији као што су дали /предсједници СДС-а Мирко/ Шаровић и /ПДП-а Бранислав/ Бореновић приоритет страдању других народа, који су били на другој страни, говоре о тешкој ревизији и подвали српском народу и српској националној историји и историји страдања на овим просторима - рекао је Додик за РТРС.

Говорећи о иницијативи СНСД-а и партија владајуће коалиције за одржавање посебне сједнице парламента Српске о овој резолуцији, Додик је рекао да вјерује да ће Народна скупштина, а евидентно је имајући у виду иницијаторе одржавања посебне сједнице, разматрати то питање и донијети свој став о томе.

- Наш приједлог ће бити да се то одбаци као акт ревизионизма, да је то подвала, да нема никакву историјску верификацију и да наравно уколико нема по било којој оцјени везано за Други свјетски рат термина да је над Србима извршен геноцид и да су највише страдали. У овој резолуцији који су усвојили Шаровић и Бореновић каже се да су страдали антифашисти, Бошњаци, Хрвати па тек онда Срби - навео је Додик.

Додик је поручио да је то неподношљиво.

- Онај ко разумије и зна на који начин се пишу документа сматра да смо ми трећеразредна прича у свему томе, али смо прворазредни страдалници - нагласио је Додик.

Он је рекао да "прворазредни издајници какви су Шаровић и Бореновић могу да подвале такву једну врсту неистине".

- Желимо да то буде наш институционални став пошто је то донио Представнички дом парламента БиХ у којем се сви обједине код муслимана када је нешто против Срба. Дакле, то је историјска подвала, сам појам Блајбург, ја сам веома јасно рекао о томе - ту су страдали они који су побили Србе - указао је Додик.

Он је додао да нема никакав жал за тим и да сматра да је то био легитимни циљ тадашње партизанске војске "и да је то дио укупних ратних дешавања која су се тамо догодила и у Блајбургу није било невиних".