latinica  ћирилица
26/05/2020 |  20:47 ⇒ 20:54 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Радостан дан због повратка студената (ВИДЕО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да је повратак око 70 држављана Српске и БиХ из Русије за све радостан дан, јер су међу њима и бројни студенти који представљају будућност Републике.
Срђан Рајчевић - Фото: Тwitter
Срђан РајчевићФото: Тwitter

- Успјели смо да ауторитетом, ангажманом и иницијативом српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, те организацијом Владе Српске и Министарства за европске интеграције и регионалну сарадњу, организујемо овај хуманитарни лет којим смо истовремено евакуисали држављане Русије из БиХ и наше држављане који су се у вријеме пандемије вируса корона затекли у Русији - рекао је Рајчевић новинарима.

Он је рекао да је међу 72 држављанина БиХ, који су се данас вратили кућама, 35 студената којима је на Аеродрому Бањалуку зажелио добродошлицу и срећан повратак у Републику Српску.

- Њихов организовани повратак је најбољи показатељ онога што Влада ради у временима глобалних криза, односно да води бригу о својим држављанима који су изван граница Српске. Организовати овај лет није било једноставно због компликованих процедура - рекао је Рајчевић који је на Аеродрому Бањалука вечерас дочекао авион "Ер Србије" којим су држављани Српске и БиХ допутовали.

Анђела Радовановић, која студира у Русији и стипендиста је Фонда "Милан Јелић", изразила је задовољство због повратка кући на чему се посебно захвалила српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и Влади Српске.

Она је рекла да је криза са вирусом у Русији почела прије два мјесеца, а границе су биле затворене.

- Што се тиче студирања, све ће до краја године бити онлајн, а у септембру, надам се, вратићу се на студије у Москву - рекла је Радовановићева.

Златан Прешић, који ради на једном од универзитета у Санкт Петербургу, изразио је задовољство због повратка којег није било лако извести због пандемије која је у Русији на врхунцу.

- Ово је дар од Бога, али и Владе Српске и Милорада Додика који је човјек из народа и који помаже народу. Сви смо срећни што се враћамо кућама након два мјесеца и мислим да ће то ови људи знати да цијене - рекао је Прешић након што су авион из Русије дочекали и бројни чланови породица путника.

На овом лету је било и око 70 држављана Србије, који ће даље наставити пут за Београд.

Са бањалучког Аеродрома раније данас је полетио авион "Ер Србије" за Москву и њиме су се у Русију вратили држављани те земље које је пандемија вируса корона затекла у Српској и БиХ.

Ови хуманитарни летови организовани су на иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, коме се раније обратила група грађана, углавном студенти из Српске и њихови родитељи, за помоћ у организацији њиховог повратка из Русије у Српску.

Влада Републике Српске обезбиједила је посебан авио-превоз с обзиром да су привремено обустављени комерцијални летови из Русије.