latinica  ћирилица
26/05/2020 |  19:49 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Шта се крије иза одлуке Црне Горе да затвори границе за туристе из Србије и БиХ?

Црна Гора од 1. јуна отвара границу за туристе девет земаља региона и Европе, али не и за Србију и БиХ.
Добродошли у Црну Гору - Фото: Глас Српске
Добродошли у Црну ГоруФото: Глас Српске

Власти одлуку образлажу тиме да границе отварају само са земљама у којима је епидемиолошка ситуација, као у Црној Гори, што БиХ и Србија, наводно, нису.

Представници ове двије земље наводе да је та одлука, одмазда и притисак због литија, али да ће Црна Гора највећу штету учинити себи.

Одлука Црне Горе произвела је невјерицу грађана, који ће морати распаковати кофере или промијенити дестинацију, како је то предложио министар спољних послова Србије Ивица Дачић, сматрајући да је Црна Гора овим поручила да јој српски туристи не требају.

- Власт у Црној Гори се не бори против вируса, она се бори против Срба. Забрана уласка Србима у Црну Гору ваљда треба да помогне изградњи домовинског идентитета Црне Горе, пошто здрављу нације сигурно неће помоћи, лудилу вјероватно, здрављу никако - поручио је министар одбране Србије Александар Вулин.

Премијерка Србије Ана Брнабић навела је да неће уводити реципрочне мјере Црној Гори, поручујући грађанима да не иду тамо гдје нису пожељни.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик додаје да затварањем границе Подгорица покушава олакшати рјешавање проблема са Црквом.

- Црна Гора овом одлуком показује негативан однос према српској заједници и СПЦ, што може да говори само о паници те власти, тог режима који калкулише да му се затварањем границе олакшава рјешавање тог проблема - рекао је Додик

За црногорску власт ништа није спорно. Иако су и БиХ и Србија укупно имале мање заражених од већине земаља са којима се отварају границе, критеријум који је одредио Институт за јавно здравље је до 25 тренутно активних случајева на 100.000 становника. Начелник Института тврди да нема политичке позадине.

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић позвао је грађане Србије и БиХ да дођу у Херцег Нови, наводећи да ће одлука нанијети огромну финансијску штету, али и оставити посљедице на односе до сада блиских народа.

- Tо је политичка одлука, јер иду избори - нагласио је Катић.

Грађани Србије чине 18 одсто од укупног броја туриста у току љетње сезоне у Црној Гори, а БиХ готово пет одсто. Бројке су још значајније, имајући у виду отежан долазак странaца.