latinica  ћирилица
26/05/2020 |  17:17 ⇒ 19:29 | Аутор: СРНА

Суд први пут признао погоршано здравствено стање генерала Младића

Одбрана генерала Ратка Младића задовољна је одгађањем статусне конференције пред судским Механизмом у Хагу, али истиче да је први пут медицинска служба тог суда признала да се генералу, који је недавно имао операцију полипа дебелог цријева, још погоршало здравствено стање, рекао је Срни генералов син Дарко Младић.

- То сад иде све у лошем правцу. Претпостављам и то што је медицинска служба Трибунала прихватила да се њему погоршало здраствено стање; да је то индикатор да је сада већ озбиљна ситуација - истакао је Дарко Младић.

Он је напоменуо да суд одбрани већ седмицу дана не доставља извјештај какав је хемоглобин и ново стање генерала Младића, иако је одбрани познато да су му узели узорке крви.

- То све код нас изазива додатну забринутост - истакао је Младић.

Он је рекао да је данас телефоном разговарао са оцем.

- Он је навикао, трпи то све, али је видно уморнији. Проводи превише времена сад већ у кревету. Нема снаге више ни да буде активан како треба у току дана. То је за нас још забрињавајуће, зато што је човеку у његовим годинама потребна и физичка активност - додао је Младић.

Говорећи о одгађању статусне конференције, син генерала Младића је рекао да је уважен аргумент одбране да генерал не може да се појављује на било каквим статусним и осталим сједницама, а да претходно није у могућности да се припреми са адвокатом.

- Друга ствар је што смо тек данас добили извјештај и да је први пут чак и њихова хашка медицинска служба признала да се генералу још погоршало здравствено стање. Могу да кажем да смо ми задовољни да је одгођена та статусна конференција. Заиста нема елементарних услова да се она одржи - истакао је Младић.

Он је додао да одбрана има и захтјев да због истих разлога буде одгођена и расправа која је условно била заказана за средину јуна, везано за усмено излагање жалбе, али за то још није добила одлуку од суда.

Према његовим ријечима, одбрана је тражила не само да буде одгођена статусна конференција планирана за 29. мај, него и конференција 16. и 17. јуна, која је жалбена.

Младић је рекао да адвокатима, нити било коме другом, још није дозвољено да посјете генерала.

- Не можемо да добијемо никакву дозволу, нико не може да га посјети. Можемо само да се чујемо телефоном и то је све. Немамо чак ни индицију када би они могли да разматрају могућност посјете. У Холандији су до 15. јуна генерално на снази мјере због вируса корона. Али, ми немамо никакву информацију шта то значи послеиј 15. јуна за генерала за могућност посјете - навео је Младић.

Он је напоменуо да би извјештај о крвној слици генерала Младића требало да буде већ достављен одбрани јер, када узму крв, хемоглобин могу да обраде одмах.

- Никако да га добијемо. И онај претодхни о вриједности хемоглобина од 4,9 каснио је недјељу дана. Није нам јасно зашто нам бар те елементарне податке опет не достављају. Стално имамо проблем са том медицинском документацијом, не добијамо документацију, из које наши доктори могу да анализирају какво је стање - навео је Младић.

Апелационо вијеће хашког Механизма одгодило је статусну конференцију у случају који се води против генерала Ратка Младића до тренутка када он буде у стању да дође у судницу са својим адвокатом послије ублажавања рестрикција у вези са пандемијом вируса корона.

Статусна конференција била је заказана за петак, 29. мај.

У одлуци коју је потписала судија Приска Матимба Нијамбе наводи се да генерал Младић има право да у било ком тренутку укаже Апелационом вијећу на питања у вези са својим менталним и физичким стањем која би могла да утичу на расправу о жалбама на пресуду.

У образложењу се наводи да је размотрен захтјев одбране да сљедећа статусна конференција буде одржана најмање 21 дан прије расправе о жалбама.

Од Секретаријата је затражено да настави подношење извјештаја на седмичном нивоу о току опоравка генерала Младића послије хируршке операције све док се не одржи расправа о жалбама на пресуду.

Конференција је првобитно требало да буде одржана 29. маја видео-везом успостављеном између притворске јединице у којој је смјештен генерал Младић и судске зграде Механизма за кривичне судове у Хагу, а имајући у виду заштитне мјере од вируса ковид-19.

Генерал Младић у притвору чека сједницу пред Жалбеним вијећем, која је заказана за 16. и 17. јун, и на којој ће, према данашњој одлуци предпретресног судије, моћи да изнесе и своја статусна питања.

Првостепеном пресудом Трибунала у Хагу, чији је рад наслиједио Механизам, генерал Ратко Младић неправоснажно је осуђен у новембру 2017. на доживотни затвор по оптужбама за ратне злочине у БиХ и у притвору чека окончање жалбеног поступка и другостепену пресуду.