latinica  ћирилица
26/05/2020 |  17:16 | Аутор: СРНА

Кесић: Одговорићемо на притиске и пријетње породици Катарине Ристић

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић рекао је да ће то дипломатско представништво помоћи српској заједници у Чикагу и околини да адекватно одговори на притиске бошњачких политичара, активиста, организација и удружења на породицу средњошколке Катарине Ристић из Чикага, која је својим радом успјела издејствовати да се у тамошњим уџбеницима промијени лажно писање о рату у БиХ.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

Кесић је рекао Срни да су те пријетње и притисци према Ристићима, као и свима који су помогли да се у школском систему прихвате одређене измјене историјских чињеница, неприхватљиви, а поготово оних државних службеника институција БиХ који се мијешају у унутрашња питања школске општине у околини Чикага.

Он је рекао да ће у отклањању ових притисака учествовати и представници из Републике Српске у институцијама БиХ, који разумију да је недопустиво да генерални конзул из Чикага изађе из оквира свог посла и да се, злоупотребљавајући своју позицију, бави се унутрашњим питањима САД.

- У овом случају једне школске општине - рекао је Кесић.

Он је истакао да је јако битно да српска дијаспора у САД увијек зна да има право да демократским путем брани своје интересе када год сматра да је дискриминисана.

- У овом случају, школски програм је био врста дискриминације према српској дјеци, јер је изношен низ лажних материјала и оптужби на рачун српског народа. Одлучност и храброст породице Ристић су у вези с тим били да дигну свој глас користећи своје право у складу са прописима те школске заједнице у Чикагу. Они су истрајали да будуће генерације српске дјеце немају поменуте непријатности и не суочавају се са неправдом као припадници једног народа и заједнице у околини Чикага - рекао је Кесић.

Он је навео да подршка свим члановима српске заједнице у САД, који су на неки начин дискриминисани, треба бити стална обавеза српских представника у дипломатији, али и у заједничких институцијама БиХ.

Школски дистрикт Парк Риџ у Чикагу је након жалбе породице Ристић поријеклом из БиХ промијенио уџбеник историје у којем је раније било наведено да је Србија "извршила агресију на БиХ и да је предсједник Србије Слободан Милошевић одговоран за геноцид у БиХ", док је термин "геноцид" сада замијењен појмом екстремно суров, насилан акт.

Катарина Ристић је рекла да је имала само 15 година када је добила задатак да напише семинарски рад о теми "Геноцид над Бошњацима деведесетих", да је о рату у БиХ знала само оно што јој је испричао отац Ранко, а то је да им је у БиХ запаљено све, да јој је бака Ковиљка силована, па убијена у Возући 1993. године.

Од када су медији објавила да је Катарина промијенила школски програм лажне историје о рату у БиХ, она и њен отац непрекидно добијају пријетње смрћу од исламских организација и појединаца, пренио је "Спутњик".