latinica  ћирилица
26/05/2020 |  16:24 ⇒ 18:14 | Аутор: СРНА

У Србију стигло 300 тона медицинске опреме из Кине (ФОТО)

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да се у возу из Кине који је данас стигао у Београд налази се 300 тона медицинске опреме - 16 милиона немедицинских и 7,8 милиона медицинских маски, 230.000 заштитних одијела и 5.000 бесконтактних топломјера.
Воз из Вухана стигао у Србију, Фото: Tanjug / SLOBODAN MILJEVIC -
Воз из Вухана стигао у Србију, Фото: Tanjug / SLOBODAN MILJEVIC

Воз је симболично кренуо 9. маја, на Дан побједе, из Вухана, града из кога је почела борба са вирусом корона и који је побиједио овај вирус, а превоз и комплетну робу у њему платила је Србија, саопштено је из Владе Србије.

Брнабићева је навела да је овом опремом додатно осигурано да Србија буде спремна уколико буде другог таласа вируса короне.

Она је поручила да воз који је допутовао из Кине новим "путем свиле", симболизује челично пријатељство два народа и показује значај иницијативе "Појас и пут", чији је Србија активан учесник и истакла да Србија подржава и подржаваће политику једне Кине.

- Желим да захвалим нашим партнерима из Народне Републике Кине јер су сваки пут одржали реч. Све што је председник Републике Александар Вучић договорио са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом, све што сам договорила са премијером Ли Кећијангом, све је увек у потпуности испоштовано - рекла је Брнабићева.

Амбасадор Кине у Србији Чен Бо рекла је да је предузеће "Чајна Рејлвеј" даноноћно, заједно са својим партнерима из Србије, тијесно сарађивао и интензивно координирао отварање "зеленог коридора" за транспорт, чиме је још једном показано челично пријатељство двије земље.

- Од јануара до априла на тој линији је превезено 8.000 тона материјала и опреме за борбу против епидемије. На тај начин је `Чајна Рејлвеј експрес` постао пут солидарности и пут живота и здравља између Кине и Европе - рекла је она.

Амбасадор Кине у Србији је истакла да ће Кина и Србија у наредном периоду појачати сарадњу у циљу економског опоравка двије земље, као и да ће се повећати и обим билатералне трговине.

Свечани дочек воза, који је био планиран за данас и којем је требало да присуствују премијерка Србије Ана Брнабић и амбасадор Кине у Србији Чен Бо, отказан је због лоших временских прилика, наводи се у саопштењу.