latinica  ћирилица
26/05/2020 |  16:17 ⇒ 16:25 | Аутор: Б92

Ђоковић потврдио: Најбољи хрватски тенисери учествују на Адриа туру

Хрватски тенисери Марин Чилић и Борна Ћорић прихватили су позив Новака Ђоковића да учествују на Адриа туру.
Марин Чилић и Новак Ђоковић (ФОТО: www.hms.ba) -
Марин Чилић и Новак Ђоковић (ФОТО: www.hms.ba)

Они су се тако придружили Доминику Тиму, Александру Звереву, Григору Димитрову и Виктору Троицком.

Двојица врхунских тенисера са задовољством су потврдила да ће да буду дио спектакла у Задру 20. и 21. јуна, у ко-партнерству са Хрватским тениским Савезом, и да се радују дуелу против првог рекета планете, као и цјелокупном спектаклу.

Ђоковић и Чилић до сада су одиграли 19 мечева на АТП туру и Дејвис купу, а скор је убједљиво на страни Новака - чак 17:2. Упркос томе, њихови сусрети су увијек били веома занимљиви, попут четвртфинала на Вимблдону 2014. које је Ђоковић добио 6:1, 3:6, 6:7, 6:2, 6:2, или дуела на УС опену и Ролан Гаросу који су били по укусу пробирљиве гренд слем публике. Са Ђоковићем га спаја и чињеница да му је тренер био Горан Иванишевић, и то у периоду од 2013. до 2016.

Тренутно је Чилић 37. тенисер свијета, а најбољи пласман му је била трећа позиција на ранг листи. Има освојен слем у Њујорку, из 2014 (уз финала Аустралијан опена и Вимблдона).

У каријери је остварио преко 500 победа у синглу, подигао је 18 АТП пехара, првак је Дејвис купа (2018.), побеђивао је против Федерера, Надала и Мареја, и један је од најбољих играча са ових простора у посљедњих 20 година.

Када је ријеч о 23-годишњем Борни Ћорићу, најбољи пласман му је била 12. позиција, до које је дошао у новембру 2018, исте године када је освојио "салатару" са Хрватском. За Ћорића свјетски стручњаци истичу да се ради о једном од најталентованијих играча и да има потенцијал за сам врх АТП листе. Био је најбољи јуниор планете, тренутно је 33, а у својим витринама има два АТП трофеја.

Због стила игре, многи га пореде управо са Новаком Ђоковићем, са којим има изузетан однос. Њих двојица су до сада одиграли три међусобна меча, а љубитељи тениса памте финале из мастерса у Шангају које је припало Ђоковићу.

- Хвала Марину и Борни што су се одазвали позиву да учествују на Адриа Тоур и што су потпуно бесплатно, и без било каквих других услова, пристали да буду дио једног оваквог догађаја. Ријеч је о двојици врхунских тенисера, али и сјајних момака, што су показали и овог пута. Обојицу дуго познајем, приватно се дружимо, поштујемо, учимо једни од других. Драго ми је што ће бити дио овог догађаја, у једном правом спортском граду, пред задарском публиком - рекао је Ђоковић и додао:

- Марин је један од најбољих тенисера у историји када је ријеч о играчима са ових простора, освојио је гренд слем, толико година је у самом врху, и изузетно је квалитетан играч. Памтим многе наше дуеле, али још више пријатељство које одржавамо. Борна има потенцијал да буде међу најбољих пет на свијету, и ја вјерујем да може тако нешто и да оствари. Ћорић је веома посвећен спорту, труди се, велики је професионалац, одликује га изузетна ментална снага, што је често пресудан фактор на терену. Трудим се да често организујем заједничке тренинге и драго ми је што ћемо се опет срести у Задру. Мечеви ће бити веома атрактивни, јер иако се ради о хуманитарном турниру, потрудићемо се да публици пружимо такмичарски тенис, и све оно што се од нас и очекује.