latinica  ћирилица
26/05/2020 |  15:31 ⇒ 15:48 | Аутор: РТРС

Одржана здравствена радионица за особе са Дауновим синдромом

Универзитетско клинички центар Републике Српске и Down syndrom центар Бањалука настављају започету сарадњу кроз здравствене виртуелне радионице.
Даунов синдром - Фото: РТРС
Даунов синдромФото: РТРС

У виртуелној учионици Down syndrom центра Бањалука данас је одржана здравствена радионица "Физијатрија и Даунов синдром".

Радионицу је водила специјалиста физијатар доктор Јадранка Милановић. Она је особама са Дауновим синдромом из Норвешке, Аустрије, Србије и Републике Српске објашњавала и причала мало на српском језику, па на енглеском и њемачком језику у зависности одакле долазе.

Било је ријечи о здравственим тегобама, мало о љубавним, а поред тога се и плесало и пјевало.

Заједно су одгледали трејлер филма "Неки нови Бродвеј" режисера Дениса Бојића у продукцији РТРС-а. Филм говори о животу и раду особа са Дауновим синдромом и још није завршен.

Доктор Милановић је заједно са плесачима из школе плеса Down syndrom центра Бањалука отплесала Макарену, коју спремају у својој виртуелној школи плеса.

Својим добрим и племенитим наступом, доктор Милановић је задобила велику пажњу и интересовање особа са Дауновим синдромом јер им се обраћала као свим одраслим пацијентима.

Особе са Дауновим синдромом су се укључивале у дискусијиу постаљале питања и тражиле љекарске, као и животне савјете.

Ово је још један од антистигматских пројеката УКЦ Републике Српске и Down syndrom центра Бањалука којим се руше предрасуде и подиже свијест грађана у односу на особе са Дауновим синдромом.

Директор УКЦ Републике Српске професор доктор Владо Ђајић и директор Down syndrom центра Бањалука Зоран Јелић договорили су наставак сарадње и реализацију сљедећих здравствених радионица намјиењених особанма са Дауновим синдромом.

На крају радионице побједница квиза Ирена је одрецитовала љубавну пјесму коју је сама написала. На гитари ју је пратио директор Down syndrom центра Бањалука Зоран Јелић.