latinica  ћирилица
26/05/2020 |  09:12 ⇒ 09:49 | Аутор: РТРС

Машинска школа - промоција занимања (УЖИВО)

У наредној школској години свршени основци моћи ће да упишу три нова занимања у приједорској Машинској школи. Ова образовна установа једина у Републици Српској отвара смјер – алатничар.
Промоција занимања - Фото: РТРС
Промоција занимањаФото: РТРС

Без нових технологија у наставним плановима и програмима данас је образовни систем незамислив, а њихово усклађивање са потребама тржишта рада одавно је препознато на подручју Приједора. У Машинској школи у новој школској години-нови четворогодишњи смјер - техничар за обраду дрвета ЦНЦ. 

- Што се тиче улагања у технологију данас се све више окреће ЦНЦ машинама и код нас би требало да почне с радом тај смјер техничар за обраду дрвета ЦНЦ. Улагање у нове технологије данас је већ потреба, дјеца ће имати прилику након овог смјера да могу да раде самостално на оваквим типовима стројева - појашњава Александар Вујичић, професор стручних предмета у Машинској школи у Приједору.

Када је ријеч о трогодишњим занимањима, у приједорској Машинској школи отварају се два нова смјера бравар-заваривач и алатничар.

- Кроз сам пројекат загаранотвано је 15 радних мјеста у првој генерацији која се школује, а то занимање је тражено, како код нас тако и у Европи - наводи Миле Вајкић, професор у овој школи.

Рајко Шушница, професор стручних предмета каже да се ради о занимању гдје су сигурно обезбијеђена радна мјеста послије школовања. Додаје да је сигуран да ће сви који заврше школу, истог момента наћи посао у профилу занимања бравар- варилац.

План уписа креира се у складу с потребама привреде, истичу у овој школи. Због потреба, поједина предузећа тражила су увођење нових занимања.

- Машинска школа у Приједору једина је у Српској која за сљедећу годину планира упис занимања алатничар. Предузеће "Колектор" је тражио занимање латничар јер су они у Приједору отворили свој погон, имају и алатницу и неопходан им је тај кадар и сигурно ће ученици по завршетку своје школе моћи да добију посао у наведеном предузећу - истиче Дијана Шобот, директорка Машинске школе у Приједору. 

Борис Јавор, руководилац алатнице у предузећу "Колектор" у Приједору казао је да поменути кадар немамо у школама и истакао да је велика потреба за тим кадровима јер је он давно укинут.

Ова школа посвећује велику пажњу практичној настави.

- Наша школа посвећује велику пажњу опремању кабинета како би ученици имали квалитетну и стручно-теоријску наставу и практичну наставу. Све то реализујемо у сарадњи с Градском управом, Министарством просвјете и културе кроз пројекте у које се укључујемо. Такође велику пажњу посвећујемо стручном оспособљавању наших професора, а исто тако имамо и одличну сарадњу с привредом - додала је Шоботова.

Ове године приједорску Машинску школу завршава 96 ученика.