latinica  ћирилица
25/05/2020 |  18:28 ⇒ 18:30 | Аутор: СРНА

Србија да уплати 100 евра помоћи сваком Србину у Црној Гори

Српска лига предлаже да се Србима у Црној Гори, који имају црногорско држављанство и изјашњавају се као припадници српског народа, обезбиједи финансијска помоћ, у износу од 100 евра, као што је то учињено за све српске држављане који имају пребивалиште у Србији, изјавио је предсједник Српске лиге Александар Ђурђев.
Александар Ђурђев (фото:rtv.rs) -
Александар Ђурђев (фото:rtv.rs)

 Ђурђев је истакао да, према последњем попису становништва које је спроведено 2011. године, у Црној Гори живи око 29 одсто Срба.

- На основу поменуте евиденције о броју Срба у Црној Гори, то значи да би наша земља требало да издвоји средства за око 180.000 припадника српског народа који су у овом тренутку бедем одбране српског националног идентитета и који су најугроженији баш из разлога што се, без обзира на све притиске и уцене Мила Ђукановића и његовог режима, и даље декларишу као Срби - рекао је Ђурђев.

Он је нагласио да су српски народ и Српска православна црква на сталној мети антисрпске црногорске власти, а Срби у Црној Гори постали су најугроженија национална мањина у цијелој Европи којој је ускраћено право на свој језик, писмо и вјеру, преносе медији.

Ђурђев је истакао да су Срби у Црној Гори и у економском смислу угрожени и дискриминисани јер им је отежано и запошљавање, посебно у државним институцијама и јавним предузећима, зато би им ова новчана помоћ била не само материјална већ и морална подршка коју би им пружила њихова матична држава Србија.