latinica  ћирилица
25/05/2020 |  15:39 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Одлука ЦИК-а нелегитимна, ако је Уставни суд подржи онда закони у БиХ не важе

Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић оцијенио је данас да је одлука Централне изборне комисије БиХ о пролонгирању локалних избора сигурно нерегуларна, али ипак је општи акт и Уставни суд БиХ мора да провјери њену регуларност, а ако тај Суд подржи овакву одлуку онда закони у БиХ не важе.

Петровић је изјавио да је ЦИК донио одлуку да се избори пролонгирају за тачно 42 дана без икаквих разлога.

- СНСД као најозбиљнији и одговоран политички субјекат мора да реагује и ми тражимо испитивање уставности и законитости нелегитимне одлуке ЦИК-а. Захтјев упућујемо Уставном суду БиХ јер је та одлука од суботе општи акт и надлежност за оцјењивање тога документа има Уставни суд БиХ - рекао је Петровић.

Он је нагласио да ова одлука нема никаквих упоришта.

- Они се час позивају на вјерске празнике, а зна се добро шта су и који су вјерски празници у БиХ, а сигурно нису оно што су они објашњавали. Час се позивају на финансирање, а зна се добро ко је задужен за финансирање, а не за одгађање избора - рекао је Петровић.

Он је нагласио да се избори нису могли одгодити, јер се одгађање ради само онда када се обављају избори и ако има неких ствари које нису биле организоване онда се тек одлажу избори и то у појединим изборним јединицама или општинама, а не у цијелој БиХ.

- ЦИК је приватизовала Закон и просто смо становишта ако Уставни суд, а вјерујем да ће врло брзо реаговати, колико сам упознат има сједницу 19. јуна, подржи ову одлуку онда нам је јасно којим током иде, а то је да закони не важе у БиХ - рекао је Петровић.

Он је навео да ће, ако Суд укине ову одлуку, избори бити одржани по закону, 4. октобра.

- Очито је да постоји велики страх код руководстава ПДП-а и СДС-а и који, ослањајући на СДА, покушавају да одгоде изборе и не смију да изађу на изборе 4. октобра - рекао је Петровић.

Он је поручио да вјерује у законе који важе у БиХ и Уставе Републике Српске и БиХ.

- Ја вјерујем да ће они узети предмет, а хоће ли га одрадити по ономе што је важеће, знаћемо. Ови сада не раде по важећим законима и Уставу - рекао је Петровић.

Он је напоменуо да је ЦИК БиХ изабран мимо законских процедура.

- Она се бира путем конкурса, овдје је то изгласано како је изгласано са коалицијом СДА, СДС и ПДП и зато сада имамо нелегитмну Централну изборну комисију - каже Петровић.

Локални избори у БиХ били су заказани за 4. октобар, али их је ЦИК пролонгирао за 15. новембар.