latinica  ћирилица
25/05/2020 |  13:16 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Обиљежено 76 година од десанта на Дрвар

Начелник општине Дрвар Душица Рунић изјавила је Срни поводом 76 година од њемачког десанта на овај град да Дрвару и Дрварчанима слобода никада није дата, већ су се за њу борили и својом храброшћу преусмјерили читав ток збивања у Другом свјетском рату.
Дрвар - Фото: СРНА
ДрварФото: СРНА

Рунићева је рекла да је 76 година од њемачког неуспјелог десанта на Дрвар обиљежено на скроман начин.

- Због тренутне епидемиолошке ситуације нисмо били у могућности да реализујемо планове које смо имали, а то су отварање Титове пећине и величанствена прослава какву град херој заслужује - истакла је Рунићева.

Према њеним ријечима, Дрвар с поносом може да прославља значајне датуме из Другог свјетског рата, а посебно 25. мај јер је на овај дан 1944. године пропао посљедњи покушај да се чувеним и дуго припреманим Коњићевим скоком уништи комплетно руководство НОБ-а.

- Обиљежавање 25. маја представља признање антифашистичкој борби народа овог краја који је дао велики допринос побједи савеза над највећим злом човјечанства - нагласила је Рунићева.

Осамдесетпетогодишња Дрварчанка Јованка Кецман у разговору за Срну присјетила се неуспјелог десанта на Дрвар.

- Водиле су се крваве борбе, али Дрварчани су дали животе за слободу. Послије рата у Дрвару се рађао живот. Била је обнова, радило се, градило и лијепо живјело - прича Јованка.

Вијенце су на споменику посвећеном жртвама фашистичког терора положили конзул Србије у Дрвару Предраг Митић, делегације Удружења антифашиста и бораца НОР-а Дрвара и Мостара, начелник општине Душица Рунић, предсједник Општинског вијећа у Дрвару Милан Кунић, те делегација Општинског одбора СНСД-а.