latinica  ћирилица
25/05/2020 |  11:54 ⇒ 15:31 | Аутор: СРНА

Више од пола милиона грађана угрожено због неексплодираних мина

Центар за уклањање мина БиХ потврдио је да се на подручју 129 општина налазе минска поља са око 79.000 неексплодираних мина које директно угрожавају сигурност више од 540.000 грађана, што је око 15 одсто популације.
Опасност од мина - Фото: РТРС
Опасност од минаФото: РТРС

Од 1992. до јанура 2020. године на тим пољима обогаљено је 1.767 лица док је 617 - погинуло, пише "Спутњик".

Директор Центра за уклањање мина БиХ Саша Обрадовић изјавио је за "Спутњик" да БиХ да се највише минско-експолозивних средстава налази у Унско–санском кантону и околини Добоја и Маглаја.

- Недостатак финансија за деминирање довео је до тога да послије толико година још има толико активних миниских поља - рекао је он и додао да се ове године завршава општи пројекат процјене минске ситуације у БиХ, након чега ће се тачно знати колико је још потребно да заврши са деминирањем.

Он је нагласио да људски фактор није проблем јер има око 1.300 деминера, али да због недостатка средстава они често тај посао обављају у страним државама.

- Једино политичка воља и ефикасна координација могу водити ка усвајању измјена и допуна постојећег Закона о деминирању у БиХ и достизању адекватних рјешења у коначној елиминацији заосталих минско-експлозивних средстава, док ће Центар за уклањање мина у БиХ максимално ангажовати све постојеће потенцијале с циљем реализације планираних теренских операција - рекао је он.

Према његовим ријечима, због пандемије вируса корона, рад Центра је у застоју, а деминери су своје задатке преусмјерили на појачано обиљежавање преосталих сумњивих површина, те на контролу и обнављање постојећих знакова које упозоравају на минску опасност.

- Током априла тимови БХМАК-а извршили су контролу, обнову и додатно постављање 2.620 знакова хитног обиљежавања широм БиХ, и то на подручјима са наглашеном минском ситуацијом у Добоју, Котор Варошу, Петрову, Броду, Дервенти, Костајници, Равном, Томиславграду, Бихаћу, Јабланици, Ливну, Тарчину, Вогошћи, Илијашу, Кисељаку, Бусовачи, Тузли, Градачцу, Сапни и Брчком - навео је он.